Ретро: Майкъл Джордан на волейбола (видео)


Ретро: Майкъл Джордан на волейбола (видео)
07-04-2020 10:30 | BGvolleyball.com

 

Малко играчи могат да се похвалят, че са били признати за най-добрите в голям турнир, въпреки че отборите им не са успели да спечелят златния медал или поне да стигнат до почетната стълбичка. Волейболистът Себастиан Жак Анри ван де Гор, известен като Бас ван де Гор, е един от тези спортисти. А това говори за неговото спортно величие само по себе си.


Бас ван де Гор бе обявен за Най-полезен състезател (MVP) в мъжкия волейболен турнир на Олимпиадата в Сидни през 2000 г., въпреки факта, че националният му отбор, Нидерландия, завърши на петото място. Имайки предвид, че е център, отличието е още по-ценно. 


Четири години по-рано, на Олимпиадата в Атланта през 1996 г., холандският отбор печели първия златен медал в историята си. И единственият златен медал от олимпийски игри до момента. Бас ван де Гор получава наградата за MVP и тогава. 

 


Думите на главния треньор на мъжкия национален отбор по онова време Жооп Алберда говорят красноречиво за качествата на 209-сантиметровия състезател. Именно той нарича Бас „Майкъл Джордан от волейбола“. Нидерландецът е член на Международната зала на славата по волейбол от 2018 г. 


Успехите обаче не предпазват представителят на "лалетата" от трудности и здравословни проблеми. През 2003 г. диагностициран с диабет тип 1. Въпреки това продължава да играе професионално още две години. За съжаление, съдбата поднася нова лоша изненада на Бас преди четири години - откриват му рак, по-точно - лимфом. Успява да се справи и с него, благодарение на химиотерапията. Впоследствие получава и мозъчен удар. 

 


Сега 48-годишният нидерландец е директор на фондация Бас ван де Гоор (създадена през 2006 г.), чиято цел е да подобри качеството на живот на хората с диабет чрез спорт.

 

 

 

 
---

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Бас ван де Гор, Нидерландия национален отбор волейбол мъже
Коментари
palms bet 7sport.net
Други новини