Съдиите у нас: Не приемаме обидни квалификации и необосновани обвинения!


Съдиите у нас: Не приемаме обидни квалификации и необосновани обвинения!
24-03-2015 12:33

Декларация на съдийската комисия към БФВ

 

 

На редакционната поща на BGvolleyball.com се получи декларация от името на съдийската комисия към БФВ (НСКВ), в която се изразява позиция на българските рефери във връзка с последните събития около мачовете в първенствата, обвиненията към тях от страна на родните клубове и обидни квалификации. BGvolleyball.com предостаявя мнението на НСКВ без редакционна намеса:

 

 

ДО

РЪКОВОДСТВОТО НА БФВ

КОПИЕ: BGvolleyball.com

 

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

от НСКВ и съдиите - международна категория

 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА

 

Напоследък зачестиха необосновани обвинения към съдиите по волейбол. Използват се обидни квалификации и епитети (като „скандално съдийство“, „безморално поведение“ и др. подобни), които бързо се разпространяват по медиите и различните комуникационни канали. В голяма част от случаите, тези коментари произлизат от страната на загубилите отбори в мачовете. Подемат се от феновете, украсяват се, раздуват се и се разпространяват в социалните мрежи с нецензурни определения и изрази и с обидни квалификации към съдиите, независимо от това, че не се познават правилата на волейболната игра.

 

Във волейбола равен мач няма!

 

Във волебола винаги единият отбор печели, а другият губи. Волейболната игра има и едни от най-сложните правила измежду всички спортове. В последните години тези правила се промениха и усъвършенстваха в значителна степен, за да може играта да стане по-атрактивна и по-привлекателна за милионите зрители.

 

За съжаление, твърде малко са хората, които познават съвременните правила. Но за това пък много са хората, които смятат, че могат да ги коментират, да обсъждат и да дават оценки. Много са хората, които смятат, че трябва да се помогне на отбора-домакин, когато спортните елементи на състезателите не са усъвършенствани и се допускат много грешки, но поради домакинстването се смята за „правилно“ съдиите да си затворят очите за домакинските грешки, а да се отчитат само грешките на гостите.

 

Много са и хората, които се опитват да повлияят на съдиите и техните решения, за да достигнат победата. В много от случаите местни ръководители и влиятелни личности пресират състезатели и треньори от една страна и съдиите от друга, за постигане на желаната победа.

 

В много от случаите, след недобре изигран елемент или след „тънко“ нарушение (леко докосване на блокадата, леко докосване на мрежата в горния край при нападение или блокада, топка в близост до линиите), се стига до обсъждане на съдийското решение, до груби реакции и до нарушения на дисциплинарните изисквания. Заради подобни „неприемливи“ от отборите отсъждания, независимо че са по правилата на играта, се е стигало до решение на треньори или ръководители да изваждат отборите от мача.

 

Всяко реагиране на съдийско решение, дори и най-малкото, според правилата е нарушение на дисциплинарните изисквания, което се наказва и се натрупва. А натрупването на нарушения води до санкции. Подобни дисциплинарни прояви принизяват високото интелектуално ниво на нашия спорт.

 

Още по-лошо е да се приписват собствените неудачи в играта на приложените по правилата съдийски решения, да се пишат жалби и да се прехвърля вината от загубата върху съдийския апарат.

 

Съдиите по волейбол в България, и особено съдиите - международна и кандидат-международна категория, както и съдиите - национална категория, включени в списъците за ръководене на мачове от НВЛ мъже и жени, са най-подготвени по съвременните волейболни правила, по интерпретирането им и по начините на прилагането им в реалната игра.

 

Разбира се никой не е безгрешен – състезатели и треньори непрекъснато допускат грешки, но за едно грешно решение на даден съдия, се поставят искания за отстраняването му, искания повече да не се назначава на мачове на съответни отбори или за дисциплинарни наказания. В този контекст следва да имате предвид, че всеки волейболен съдия взима средно около 450-500 решения относно прилагането на волейболните правила във всеки мач. Сами можете да си представите какво означава 1, 2 или 3 грешки на фона на останалите верни и правилни решения.

 

НСКВ и съдиите по волейбол в България, не могат да приемат обидните квалификации и прехвърлянията върху техен гръб на проблемите и пропуските на отборите.

 

НСКВ

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !


Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


 


Тагове: НСКВ, съдийска комисия
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини