Как да изградим манталитет на победители в нашите състезатели?


Как да изградим манталитет на победители в нашите състезатели?
13-04-2015 16:29

Публикуваме материал от Viaposrt.bg, насочен към психологическата подготовка на футболистите, но методите са валидни и за всички останали спортисти и могат да ви бъдат от полза.


Първа част: Отношение - важност и значение


Колко от треньорите биха искали отборът им да е пълен с победители? Със силни характери и личности, които да умеят да се справят с предизвикателствата както на терена, така и извън него?


Да се изгради подобно нещо, се изискват много усилия и като цяло изглежда трудно постижимо. Но ние, треньорите, сме един от основните фактори при изграждането на личността на своите играчи и трябва да направим каквото можем, за да ги подобрим във всеки един аспект.


Навярно сте се сблъсквали и с „непоправими играчи“, които „нямат оправия“. Тогава трябва ли да се откажем от тях или трябва да опитаме да ги подобрим доколкото е възможно? Трябва ли да бъдем част от проблема, третирайки ги с лошо отношение, каквото и те имат? Или да бъдем част от решението, помагайки им да осъзнаят в какво не са прави и как могат да се подобрят?


С помощта на Антъни Робинс (Peak Performance Coach), Бил Безуик (психолог на Манчестър Юнайтед и националния отбор на Англия), както и други извадки от книги, статии, конференции и семинари, ще се опитам да формирам една целенасочено подредена поредица от теми, свързани с психологическото развитие на младите спортисти. Надявам се темите да бъдат интересни и полезни както на треньори, така и на родители и играчи, които са решили да прочетат нещо допълнително по темата.


Психологията е основна част от футбола. В четирите основни „ъгъла“ на развитие на Английската футболна асоциация (ФА) психологията заема място редом до физическата, тактическата и техническата подготовка.Тоест, тя е също толкова важна и основна, колкото и другите три “ъгъла“, а може би дори повече. Защото с нейна помощ другите компоненти на играча могат да се развият още повече.


В Тема 1 ще обърнем внимание на това какво представлява отношението, доколко важно е то и какво е неговото значение.


Първо трябва да разберем какво определя нашето отношение. От Уикиречник-а можем да разберем, че отношение в психологически аспект е връзката между индивиди, която може да е положителна (привързаност, благодарност), отрицателна (ненавист) и също така безразлична (безразличие, апатия).


Мога да добавя, че отношението не опира само до връзката между индивиди, а е връзката с всичко останало.Връзката играч - треньор, играч - футбол, връзката с училището или с каквото и да е друго.


Отношението е душевното състояние, с което играчът подхожда към дадена ситуация във футбола (и не само). То се определя от поведението на състезателя. И тъй като видяхме положителна и отрицателна връзка в определението по-горе, то във футбола също можем да разграничим двете:


Отношението на играчите е позитивно когато:


- са изпадали в подобни ситуации преди;


- имали са успех в миналото;
- чувстват се напълно подготвени.


Отношението на играчите е негативно когато:


- не са сигурни за ситуацията, в която се намират;


- не са постигали никакви успехи;
- чувстват се неподготвени.


Как можем да тълкуваме това?


Кога един играч на терена може да изпадне в ситуация, в която е бил преди или обратното? Смятам, че тренировките са за това. Изграждаме ги като сценарии на онова, което ще се случи в предстоящия мач, показвайки на играчите какво може да се случи, как можем да се справим с дадения проблем и какво можем да направим, за да сме подготвени.


По този начин засягаме и третия аспект от гореизброените - чувството за подготовка. Когато някой се чувства подготвен, то неговата увереност, съответно и работоспособност, се увеличава драстично, нали така?


Специално внимание, според мен, трябва да се обърне на чувството за успех.


Когато един играч не е постигал успех, не е чувствал, че е постигнал успех, то тогава много вероятно е неговото самочувствие да е сринато, а увереността му съвсем малка или никаква.


Тогава какво трябва да направим? Трябва да дефинираме успеха, първо в нашето съзнание, а след това и в съзнанието на играча. Това е друга тема, която предстои да разискваме като „Дефиниция на успеха“, но за момента е важно да се отбележи, че успех не е задължително да означава купа или медал. Успехът по дефиниция е един вид победа, но може да се намери във всекидневните ни действия.


За мен успех е за един подрастващ да напусне дома си на 14 години, за да се присъедини към академия, която му предлага по-добри условия и шансове за развитие. Не казвам, че това задължитено трябва да се случи, за да е успешен един играч, но и това решение и готовност за по-нататъшно развитие е само по себе си голяма крачка напред в решителността на един млад спортист по пътя на своите мечти.


Това е само пример, но успехите са навсякъде около нас и нашите играчи, а ние трябва само да им го покажем.


За да помогнем в изграждането на манталитета на победителя трябва да осъзнаем и какво е нужно, за да си победител - в случая да достигнеш до професионално ниво в спорта.


Основите на доброто представяне са три:


- талант - играчът да има физическото умение да изпълнява необходимите умения;


- знания - да научи да реагира правилно според всяка една ситуацияx, всеки играч да знае своите задължения на терена;
- позитивно отношение – да бъде ментално и емоционално силен, независимо от предизвикателството и средата.


ДОЧЕТЕТЕ МАТЕРИАЛА - ТУК


Радостин Александров


---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !


Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: тренировка, психология
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини