Това лято 23 юли няма да бъде обикновен горещ ден за русенци!


Това лято 23 юли няма да бъде обикновен горещ ден за русенци!
23-04-2015 15:00

Виж подробности за капацитета и функционалността на Арена Русе 

 

Когато виенският архитект Раул-Паул Бранк решава да участва със свой собствен проект за строежа на Доходното здание в края на XIX век, той представя пред местната управа плана "Voila une idee" (б.а.: "Ето една идея").

 

Почти век по-късно - в началото на 80-те години на XX век, се ражда друга голяма идея, която обаче така и не вижда вижда бял свят. До тази година!

 

Това лято 23 юли няма да бъде обикновен горещ ден за русенци, а своеобразен празник на града, защото ще бъде сложен край на едно продължило близо 35 години напразно очакване край Дунава. Очакване, че все някой в крайна сметка ще се хване, завърши и открие започнатата да се строи още през 1981 г. АренаРусе. Този момент най-накрая настъпи и в средата на годината, в разгара на сезона, Малката Виена най-после ще представи пред широката публика поредното си внушително строително съоръжение.

Кои са инвеститорите в проекта?

Преди осем години, през 2007, между Община Русе и частен инвеститор, в лицето на братята Атанас и Пламен Бобокови, е подписан договор за дългосрочно сътрудничество и съвместна реализация на проект. Частният инвеститор е повече от добре познат на обществеността. Двамата са акционери в някои от най-значимите индустриални компании у нас - Приста Ойл Холдинг ЕАД и Монбат АД.

За реализацията на проекта инвеститорите са регистрирали акционерно дружество Проект Русе АД. Общата стойност на направените инвестиции за изграждането на обществения комплекс са 55 856 861 лева, като това включва апортна вноска от община Русе на стойност 18 884 000 лева и парична вноска от частния инвеститор от 36 972 861 лева. Акционерите са приели, че след завършването на строителството,спортната база ще бъде обособена в отделно дружество, чийто капитал ще бъде разпределен в съотношение 49 % за Община Русе и 51 % за частния инвеститор.

За неимоверните усилия, положени за завършването на Арена Русе и променяне на обществената нагласа в града, говорят и думите на кмета Пламен Стоилов. "Спомням си, преди няколко години, по време на предизборната кампанията, когато обявихме, че завършването на Арена Русе е сред основните ни приоритети, 90 % от хората не вярваха, че това може да се случи", с гордост разкрива днес Стоилов.

 

 

 


Каква е мисията на проекта?

Първото по рода си у нас публично-частно партньорство, в което водеща роля има частният инвеститор, има за цел да подпомогне икономическото, културното и социалното развитие на града и региона чрез провеждането на редица спортни и културни мероприятия, които ще привлекат интереса не само на български, но и на множество чуждестранни гости. Притокът на туристи извън България значително ще стимулира местната икономика, ще ангажира работна ръка и ще увеличи преките и косвените приходи в местния бюджет. Арена Русе ще бъде "новият мост към Европа", категоричен е мениджърският екип.

 

Кои са мениджърите?

Борислав Велков и Иван Драндийски са екип от началото на 2011 г., когато поемат ангажиментите по организацията за откриването, а в последствие и управлението на новопостроената Арена Армеец. Така те формират първия професионален мениджърски екип на спортна и развлекателна инфраструктура у нас. Година по-късно завършват Европейския институт в Лондон и Франкфурт по управление на зали и стадиони. През 2014 специализират в Мадрид, а само преди броени дни се завърнаха от Ню Йорк, където придобиха ценни знания в сферата на логистиката и управление на събития, тикетинга, изграждането на аудитория, спонсорските взаимоотношения, маркетинга на спортни и развлекателни мероприятия, развитието и съвременното управление на проекти в областта на спорта и културата. 

 

 

 

 

 

Капацитет и функционалност 
 
Арена Русе ще бъде най-модерното и функционално ориентирано съоръжение в България за провеждането на международни, национални и регионални спортни и развлекателни събития. 

Разполага с 5100 места, разпределени по следния ред:

- централна трибуна - 2020 места, от които 107 примиум, както и президентска ложа с 43 места;
- трибуна срещу централната, където ще бъде и мястото за сцена - 1527 места;
- два странични сектора, всеки от които разполага със 722 места;
- три луксозни ложи с по 12 места и зала за контрол и охрана;
- при концерти в употреба влиза и теренът, на който могат да се разположат 1125 места; самият терен пък е годен за състезания от най-висок ранг - волейбол, баскетбол, хандбал, гимнастика, тенис;
- малка и голяма тренировъчна зала за тренировки, състезания, конференции, изложения, концерти с капацитет от 1500 места;
- пресцентър, модерни съблекални, гримьорна, ресторанти, барове, промоционални площи, офиси, както и паркинг за 1100 автомобила;

 

Бизнес стратегия 
 
Арена Русе е първата зала в България, която се управлява от опитен и професионален мениджърски екип. Залата има бизнес план за 12 години, който е събразен с инвеститорите и пазарните условия. Ще предлага много и разнообразни услуги на своите гости и ползватели, като целта е да се създаде широко портфолио от основни и допълнителни услуги. 

 

УПРАВЛЕНСКА СТРАТЕГИЯ
 

 

 


Сигурност 
 
Сигурността и здравето на гостите и ползвателите са в основата на управленската политика. Като съоръжение от критичната инфраструктура, е предвидена стратегия за сигурност, активно взаимодействие с органите за сигурност и превенция, както и с местните власти. 
 
Комфорт
 
Комфортът на всяко едно ниво на гостите и ползвателите е съвкупност от действия, услуги, добри практики, които имат за цел да гарантират доброто настроение и положителни спомени от преживяното. За разлика от съществуващите зали в България, тук сме помислили за приятното прекарване на гостите преди, по време и след мероприятията. Залата има още един важен актив - тя е амфитеатрална, което дава възможност публиката да бъде близо до действието и емоциите. 


 

 Функционалност
 
Залата отговаря на всички актуални международни изисквания за провеждане на спортни и развлекателни мероприятия в този капацитет. Това е най-функционалната зала в България, тъй като още в процеса на нейното довършване бяха взети предвид всички актуални изисквания в този сегмент - спорт и развлекателен бизнес. Благодарение на това тя ще има гъвкав и добре балансиран календар. 
 
Статус на изграждането
 
Изграждането на Арена-та е в довършителна активна фаза на строителните процеси. Откриването е предвидено за 23 юли 2015 г. На 4 октомври в залата ще се състои спектакъл на Lord of the Dance - Dangerous Games, за който вече са продадени половината билети.

 

Източник: dunavmost.bg

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !


Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.comТагове: Арена Русе, стоеж, откриване
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини