Да си припомним: Тодор Симов - легендата, която навсякъде остава следа


Да си припомним: Тодор Симов - легендата, която навсякъде остава следа
През 2015 година Тодор Симов става почетен гражданин на родния си Перник
26-04-2020 17:30 | BGvolleyball.com

 

Една от големите легенди на българския волейбол - Тодор Симов вече не е сред нас. Той ни напусна на 91 години, като остави след себе си огромно спортно наследство и светла диря в българския волейбол. Състезател и треньор с изключителни успехи, волейболен деятел – волейболът бе неговият живот.

 

Още приживе Тодор Симов бе истинска легенда и олицетворение на любовта към любимата игра. До последно, въпреки достолепната си възраст, той не пропускаше да наблюдава мачове от родното първенство, а когато имаше тази възможност ги посещаваше на живо в София.

 

 

До последно Тодор Симов посещаваше залите в София и наблюдаваше волейболни мачове на живо

 

Състезателна кариера

 

Роден на 08.03.1929 г. в град Перник. Образованието си започва в родния си град, а средното в град София в Първа мъжка търговска гимназия. През 1947 г. завършва курс за инструктор по баскетбол и гимнастика. През 1954 г. завършва двегодишна треньорска школа при ВИФ „Г.Димитров”. През 1961 г. завършва висше образование в ВИИ „К.Маркс” град София.

 

От ранна възраст практикува и участва в различни първенства по волейбол, баскетбол, лека атлетика, висок скок, плуване–бруст, водна топка и тенис на маса. От 1948 г. основен спорт му е волейбола и с мъжкия отбор на Рудничар (Перник) постига 5-то място на Републиканско първенство. През 1949 г. треньорът Коста Шопов му осигурява работно място в ЦДНВ – София като счетоводител и е включен в армейския мъжки волейболен отбор, с който печели първата шампионска титла. Военната си служба отбива в спортната рота на МНО и с отбора на ЦДНВ се класира на следните места - 1950 г. – 3-то място; 1951 г. – 4-то място; 1952 г. – 4-то място.

 

Връща се в родния си град Перник и с отбора на Миньор печели бронзови медали през 1953 г. След това съставът на Миньор бележи славна исторя, като триумфира две поредни сезона със златните медали, съответно през 1954 г. и 1955 година.

 

 

Тодор Симов с почетен плакет по случай 80-годишния си юбилей 

 

На следващата година 1956 се връща в град София и се състезава за спортно дружество „Червено знаме“ и отборът заема 6-то място. През 1957 г. е привлечен като трудов офицер (младши лейтенант) към ГУСВ и с волейболния мъжки отбор на Славия (София) печелят сребърните медали в шампионата и са носители на купата. През 1958 г. съкращават военизираните на Славия и волейболния мъжки отбор се класира на 5-то място, а следващата не е и между финалистите на шампионата. Тодор Симов напуска Славия и се връща в ЦДНА, под ръководството на играещия треньор Д. Захариев и през 1959 г. се класират на 4-то място. 

 

Национален състезател

 

През месец декември 1948 година треньора Васил Анков го включва в разширения състав на мъжкия национален отбор за политическия курс в Пловдив, организиран от ВКФС за всички мъжки национални отбори на България. Следват дълги тренировъчни лагери и спечелването на бронзовите медали на Първото световно първенство в Прага през есента на 1949 година Следват първите медали от колективен спорт за България:

 

1950 г. Европейско първенство в София (4-то място)

 

1952 г. Световно първенство в Москва (3-то място)

 

1954 г. Световни студентски игри в Будапеща (1-во място) с треньор Г. Кръстев

 

1955 г. Букурещ (3-то място);

 

1956 г. Световно първенство в Париж (5-то място);

 

1958 г. Прага (4-то място).   

 

 

България печели бронзови отличия в Москва през 1952 година 

 

Треньорска кариера  

 

Започва треньорска кариера в армейския клуб като играещ-треньор. Триумфът е през 1962 г. - шампионска титла със следния състав – Тодор Симов – играещ треньор, В. Симов и Др. Йотов – инструктори, Д. Каров, Ст. Крайчев и П. Фелдшеров – войници. Това е краят на състезателната кариера на Тодор Симов и началото на треньорската.

 

В клуба настъпва промяна в посока към държавен професонализъм във волейбола и МНО отделя сержантски, старшински и офицерски щатове съобразно спортните резултати. В спортната рота се приемат волейболисти подбрани на конкурси с участието на Българска федерация по волейбол. Така през волейболния отбор на ЦДНА преминават болшинство елитни състезатели, които след уволнението си от военна служба попълват редиците на другите спортни дружества.

 

Резултати са следните – 1963 г. (4-то място); 1964 г. (2-ро място); 1965 г. (5-то място); 1966 г. (4-то място); 1967 г. вече ЦСКА Червено знаме (2-ро място) с оформен щат офицери и сержанти има основен състав – Васил Симов, Димитър Златанов, Стойчо Крайчев, Здравко Симеонов, Димитър Каров, Александър Тренев. След сезона ръководството назначава за треньор на отбора Милко Караиванов, а Тодор Симов отива да работи в чужбина.

 

 

Треньорска кариера на национално ниво

 

Начело е на националния отбор – жени на Куба. На Панамериканските игри в Колумбия през 1971 г. печели златните медали. Българска федерация по волейбол го изтегля от Куба и му поверява мъжкия национален отбор, с който през 1972 г. на Олимпиадата в Мюнхен печели 4-то място. Оставя мъжкия национален отбор и се връща начело на мъжкия отбор на ЦСКА Септемврийско знаме и с тях печели шампионската титла през 1973 г. След завършване на шампионата ръководството на клуба му поверява отдел „Спортни игри”.

 

Ръководи волейбола, баскетбола, хандбала, хокей на лед до началото на 1978 г. Богатият му организационен и треньорски опит е забелязан от Испанската федерация по волейбол и е поканен за технически директор и треньор на женския национален отбор. В Испания работи четири години и поставя основите на съвременния волейбол чрез многобройни курсове за треньори и практически занятия с национални и клубни отбори. Привлича в Испания български състезатели и треньори като Ив. Байкушев, Ст. Крайчев, Н. Шаралиев, С. Робев, К. Методиев, М.Димитров, Ц. Цанов в авторитетните клубове Реал, Атлетико, Барселона.

 

Връща се в България и се пенсионира през 1980 г. Работи в Българска федерация по волейбол като съюзен треньор и отговаря за мъжкото направление. В сътрудничество с Цветан Павлов се радват на бронзовите медали от Европейското първенство през 1981 г. във Варна. Отново е потърсен като волейболен специалист в чужбина. В Италия е старши треньор на различни отбори – Авелино, Асти Месина, Реджокалабрия, Бари. От 1992 г. се радва на заслужен пенсионерски отдих.

 

По повод 80-годишнината си е награден с орден "Стара планина" I степен - майстор на спорта, заслужил майстор на спорта

 


 

 

„Един многостранно развит спортист, постигнал много високи резултати в скока на височина, баскетбола, плуването, водната топка и волейбола, на който посвещава целия си живот. Като всеки велик спортист, той оставя почерка си във волейбола, получава прякора "Магическият разпределител", играта му буди възхищение, печели множество отличия като състезатели и треньор, открива и създава най-добрият ни разпределител от следващото поколение Димитър Каров. Основополага женския волейбол в Куба, води националните им селекции за жени и младежи, като казва, че когато държавата се намеси и правилно разходва парите, тогава има и резултати", са думите на президента Георги Първанов при връчване на високото отличие.

 

 

 

През 2015 година става почетен гражданин на град Перник

 

По време на тържествата в Перник по случай националния празник на трети март в града отдадоха почит и уважение към двама от най-значимите местни волейболисти от близкото минало - заслужилите майстори на спорта Тодор Симов и Нели Чакърова (посмъртно). Те бяха удостоени със званието "Почетен гражданин на Перник”.

 


 


 

В кариерата му има и няколко неприятни момента. През 1950 г. с решение на ВКФС отстранен от мъжкия национален отбор. През 1955 г. по време на европейското първенство в Букурещ, с решение на на посланика и водача на отбора А. Бързашки, Тодор Симов е екстрадиран за София с влак преди последния ден на турнира, заради оплакване с официална нота от румънската федерация за нецензурни реплики от него по време на полуфиналния нач Румъния – България.

 

Година по-късно по решение на Българска Федерация по волейбол е отстранен целия състав и треньори на мъжкия национален отбор, поради слабо представяне (5-то място) на Световното първенство в Париж и тежката загуба от американския отбор.

 

На 3 април 2019 годна в Пазарджик се проведе редовно Общо събрание на Българска федерация по волейбол, като на него бяха почетени волйболни легенди. След тях, по случай 90-годишния си юбилей Тодор Симов бе отличен със спецален плакет.

 

 

 

 

 
---

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Тодор Симов, волейболни легенди
Коментари
palms bet 7sport.net
Национална волейболна лига Висша лига | Източна група
Берое 2 17:00 Арда
Държавно първенство (юноши) | Група В
Виктория Волей (юноши) 14:00 Левски Карлово (юноши)
Хебър (юноши) 14:00 Марица (Белово) (юноши)
Родопа (юноши) 14:00 Локомотив Пловдив (юноши)
Държавно първенство (юноши) | Група А-1
Люлин 14:00 Левски София (юноши)
Марек Юнион-Ивкони (юноши) 14:00 Пирин (юноши)
Държавно първенство (юноши) | Група Б-1
СУ (юноши) 14:00 Етрополе (юноши)
Държавно първенство (юноши) | Група Б-2
Велбъжд (юноши) 10:30 Самоков 2009 (юноши)
Медиус Волей (юноши) 12:00 Благоевград (юноши)
Държавно първенство (юноши) | Група Е
Осъм (Ловеч) (юноши) 14:00 Изгрев (юноши)
Монтана (юноши) 14:00 Тетевен (юноши)
Държавно първенство (юноши) | Група Д
Перун (юноши) 14:00 Хан Аспарух (юноши)
Дунав (юноши) 14:00 Черно море (юноши)
Държавно първенство (девойки) | Група А-1
ВА Стойчев-Казийски (девойки) 10:30 ЦСКА (девойки)
Локомотив София (девойки) 11:00 Ахил Волей (девойки)
Държавно първенство (девойки) | Група А-2
Левски София (девойки) 11:00 Славия 2017 (девойки)
ЦПВК (девойки) 11:30 Хектор (девойки)
Държавно първенство (девойки) | Група Б-1
Етрополе (девойки) 14:00 Марек (девойки)
Велбъжд (девойки) 14:00 Пирин (девойки)
Държавно първенство (девойки) | Група В-2
Хебър (девойки) 14:00 Яворов (девойки)
Държавно първенство (девойки) | Група В-3
Дея спорт (девойки) 14:00 Загорец (Нова Загора) (девойки)
Тунджа (девойки) 14:00 Сливен (девойки)
Държавно първенство (девойки) | Група В-1
Марица (девойки) 14:00 Раковски (девойки)
Други новини