Президентът на Ботев: От януари се готвим за Суперлигата, имаме подкрепата на спонсори


Президентът на Ботев: От януари се готвим за Суперлигата, имаме подкрепата на спонсори
23-05-2020 14:31 | Ани Колева

 

ВК Ботев (Луковит) е сред клубовете, които желаят да участват в Суперлигата на България при мъжете за следващия сезон 2020/2021 и ръководството е подало заявка за това до БФВ.

 

Волейболистите на Ботев завършиха като първенец в Западната група на Висшата лига, като преди принудителното прекратяване на шампионатите поради пандемията от коронавирус, те бяха лидер в своята група с 15 победи и само една загуба. Също така тимът от Луковит стана е единственият втородивизионен клуб, който се класира за финалната фаза в турнира за Купата на България, като с това отбеляза успех, който не беше случвал от много години насам в родното първенство.

 

Президентът на Ботев Теодор Чипилов заяви, че клубът има финансова възможност за участие в елита и има подкрепа на спонсори. Той разкри, че още от януари са започнали да се готвят за Суперлигата, а ето още какво каза Теодор Чипилов в специално интервю за BGvolleyball.com за ситуацията, намеренията на клуба и селекцията а новия сезон.

 

 

Подадохте заявка за Суперлигата, готови ли сте за тази отговорност?

Подадохме заявка, с ясната мисъл какво ни очаква. Още в началото на сезона се видя, че отборът ни е на много високо ниво. След класирането ни на финалите за Купата на България вече знаехме, че сме основен фаворит за спечелването на Висшата лига. Дори и след селекцията,  след първия полусезон се очертаваше да бъдем с най-големи шансове. От януари месец ние започнахме да се готвим с мисълта за Суперлигата, така че сме напълно готови за участие.

  


Участието в елита изисква определени финансови възможности. Как ще се справите?

Въпреки усложнената обстановка, смятам че ще се справим финансово. Имаме подкрепата на общината и разчитаме на спонсори. Миналата година ни подкрепиха „Винербергер” и „Титан” Златна Панега Цимент. Това са две много сериозни фирми на световно ниво, доказани лидери в своя бранш. Очаквам отново тяхната подкрепа, както и подкрепата на други фирми от нашия регион.

 

Имате ли вече изготвен бюджет?

Имаме гарантиран минимален бюджет, който ни дава възможност за участие. Този бюджет обаче не ни дава опции за привличане на скъпи състезатели. Не може да се сравняваме с повечето отбори в Суперлигата, но се надявам това да се промени.

 

Според вас какъв трябва да бъде формата на Суперлигата?

Форматът на Суперлигата, според нас е най-добре да бъде от 16 или 14 отбора. Ако е от 16 отбора, те да бъдат разделени в две групи от по 8 отбора, като това разделение може да е на териториален принцип или на по-силна и по-слаба осмица. Ако отборите са 14, то те да бъдат разделени пак на 2 групи, като има силна шестица и слаба осмица. Това би облекчило доста отбори във финансов план. Ние обаче сме готови да играем във всякакъв формат.

 

 

Доколко пандемията ще се отрази на българската Суперлига?

Освен изискванията, които ще са много строги и ще създадат допълнителна работа на клубовете, най-лошото би било това, че залите могат да останат без публика. Много се надявам това да не се случи!

 

Смятате ли, че ще има завръщане на български играчи от чужбина?

Не виждам засега да има индикации за завръщане на състезателите от чужбина, но при усложняване на обстановката и втора вълна на вируса, това ще стане със сигурност.

 

Работите ли вече по селекцията за новия сезон?

Все още не работим по селекцията на отбора, защото очакваме решението на Управителния съвет на Федерацията. Аз искрено се надявам да запазим състава от тази година! Вярвам в този отбор и знам, че той има огромен потенциал. На състезателите ще се осигурят по-добри условия, като отговорността им към тренировъчния процес ще бъде и по-голяма.

 

Имате ли нови попълнения, които може да обявите?

Зависи от решението на Федерацията и финансовите ни възможности. При положително развитие за нас,  ще може да мислим и за нови попълнения.

 

 

Какво е състоянието на залата ви?

Състоянието на залата не е на нивото на повечето зали в Суперлигата, но твърдя, че има зали в по-лошо състояние от нашата. Досега не сме имали проблем с провеждането на мачове.

 

Имате ли опасения, че може да имате проблем с домакинските ви мачове поради изискванията за Суперлигата?

Основния проблем е във височината на залата и в разстоянието от страничната линия до стената, които съответно са 8 метра и 3 метра. Разбирам, че повечето отбори са свикнали да има пространство, но 1 метър по-малко не мисля, че ще се окаже някакво сериозно препятствие за отборите от Суперлигата. Има достатъчно пространство, за да покажат уменията си, като пак искам да кажа, че има съоръжения в по-лошо състояние и по-ниски от нашето. Имахме много проекти за реновиране, но за съжаление така и останаха без финансиране. За нас е изключително важно да играем в нашата зала, защото ние го правим за нашите фенове и за нашите деца. В клуба има над 120 деца, които идват на нашите мачове с голямо желание. Това е и начин да ги накараме да заобичат волейбола.

 

Имате ли решение за тази ситуация, къде евентуално можете да играете?

Решение винаги има, но смисълът се губи. Най-близката зала е в град Правец, като има и по-далечни варианти. Това са допълнителни разходи за клуба, но най-лошото е, че ще бъде разочароващо за всички деца и фенове. В Плевенска и Ловешка област няма нито една зала, която е годна за голямо състезание по волейбол. В същото време се направиха зали за милиони по всякакви села и градове, в които няма никаква активност, никакъв волейбол и никакво бъдеще за развитие на този спорт.

 

 

Община Луковит подкрепя ли проекта ви за Суперлигата?

Имаме подкрепата на Общината. Ние сме общински клуб и аз съм изключително благодарен на нашия кмет г-н Иван Грънчаров, както и на Общинския съвет, който се отказа от заплатите си, за да има повече пари за спорт в нашия град. Общината винаги е помагала на клуба и ние ще ги накараме да се гордеят с това, което правим!

 

Как приема местната общественост амбицията за елита?

Ние сме град с много големи традиции във волейбола и обществеността истински се радва на успехите ни. Подкрепят отбора при всяка изява и интересът към нас е огромен. Надявам се все така да ни подкрепят, като ще направим всичко, за да продължаваме да ги радваме.

 

Какво си пожелавате за в бъдеще?

Пожелавам си да имаме нова зала!!! Сигурен съм, че клубът ще се развива в положителна насока! Най-много ме радва, че залата е пълна с деца. Искам да пожелая на всички състезатели да бъдат здрави и да постигнат много успехи в спорта и живота!

 

 

 

 

---------

 

 

 

 

 

 

 

---

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Ботев Луковит, Теодор Чипилов, Национална волейболна лига 2021 Суперлига
Коментари
няма мачове
Други новини