Как ще ги стигнем ... сърбите?


Как ще ги стигнем ... сърбите?
Сърбия спечели сребърните медали от Световната лига през тази година, снимка: ФИВБ
31-07-2015 10:00

Преди те се учеха от нас на баскетбол и волейбол, сега ние може да вземем пример от тях


Сърбия първа на едно първенство, Сърбия втора на друго, Сърбия със златен медал от трето... Това са новините, които ни заливат в последния месец, а да не кажем и в последните години. За това време западните ни съседи спечелиха титлата на Световното първенство по футбол за младежи след успех над Бразилия (!) на финала. Те станаха европейски шампиони по баскетбол за жени, а снощи и европейски по баскетбол за младежи. Вчера и националният отбор на Сърбия по волейбол бе на финал в Световната лига, а не съм проверявал скоро за първенства по хандбал или водна топка, където нашите съседи също са сред световните лидери. За тенис успехите няма нужда да коментираме, тъй като там вече нещата придобиват още по-сериозни размери.

Е, не е ли логично да си зададем въпроса „как ще ги стигнем сърбите”? Навремето, когато бях невръстно дете, покойният Тодор Колев (поклон пред паметта му) изпя една песен – Как ще ги стигнем американците? Това беше преди повече от 20 години, а сега сме толкова далеч от всичко, че и сърби не можем да догоним.

Едва ли икономиката на Сърбия се развива по-добре от българската, та там да се отделят повече средства за спорт. Спортът преди всичко дава здраве на децата и ги отделя от улицата, затова и всяка община там е задължена да отделя годишен процент от бюджета си за развитието на спорта. Именно Сърбия е страната, от която ние трябва да вземем пример за развитие в спорта, а съм сигурен, че нашите съседи не биха отказали да ни помогнат със съвети. Неведнъж легенди на югославския баскетбол са споделяли, че са се учили навремето от нас на тази игра, та няма да е срамно и ние да попием опит от цялостната държавна политика в областта на спорта.

Да, сега строим големи зали, в които обаче не е ясно колко отбора и колко често ще могат да влизат. Дано след като се построят да вземем да инвестираме и малкото средства, които имаме, в нашите деца, защото съм убеден, че успехи в спорта биха зарадвали всеки българин и това е доказвано в годините.

Повтарям се, но пак - имаме много прост и близък пример с нашите съседи, от които можем да учим доста. Можем да се поучим от тях и не само за спорт, но това е отделна тема.

Любомир Нешев,

BGbasket.com

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe

 

Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com

 

Тагове: Сърбия национален отбор волейбол мъже, Световна лига волейбол 2015
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини