Юлия Иванова: Има тенденциозно отношение към състезателки на ЦСКА


Юлия Иванова: Има тенденциозно отношение към състезателки на ЦСКА
Снимка: BGvolleyball.com/lap.bg
02-09-2015 11:15


Отпадането от състава на националния отбор на България за девойки старша възраст (U20) на три състезателки от тима на ЦСКА (София) преди Балканското първенство в Сърбия и в очакване на Световното първенство в Пуерто Рико, породи недоразумение в тима на Червените.
Както е известно, от разширения състав на Иван Петков и Радослав Бакърджиев отпаднаха Елена и Радка Димитрови, както и Неапола Матеева. Всички те с клубния си тим триумфираха във финалите за девойки старша възраст от републиканското първенство, а Неапола нямаше мач с под 20 точки (а срещу Левски заби внушителните 30!).
Треньорката на ЦСКА (София) Юлия Иванова изказа разочарованието си по темата при гостуването си в предаване по Спортал ТВ.

"За пореден път състезателките на ЦСКА са игнорирани от националните отбори и на тях не им е даден шанс да участват в целите подготовки, в самите състезания - съответно Световното първенство и Балканиадата. Причините, поради които това се случва, най-вероятно са лични и клубни интереси на самия треньор, който води подготовката. Не мога да си представя как състезателки, станали шампионки в съответната възраст, определени за най-добър нападател - съответно Неапола Матеева, с най-много точки в цялото първенство, не е успяла да намери място дори сред 12-те. Знаете, на последните финали за първи път се водеше официална статистика при подрастващи и индивидуалните награди бяха дадени въз основа на тези данни. И ако за разпределителите е по-сложно да се изчисли, то за нападателите е ясно - брой получени и отиграни топки.А по тези показатели Неапола категорично бе на първо място.

Освободена е без да има някакви причини за това нещо, примерно треньорът да каже: "Не, не се справя добре, има лоши показатели". Няма треньор, който като види Неапола, да каже, че тя няма качества да играе в националния отбор. Ние като нея нямаме много състезателки. Както знаете, това момиче е дъщеря на Венелина Венева и както играе волейбол, така може догодина да не се занимава с волейбол. И ние тези състезателки трябва да ги пазим и развиваме, защото неуспехите на българския волейбол са именно в това, че се ръководи от личните и клубни интереси на треньорите, които водят националните гарнитури. Две години подред на тази национална гарнитура беше Петър Дочев и първата година, когато постигнаха този грандиозен успех и се класираха за Европейското първенство, побеждавайки отбора на Русия, тези състезателки, които сега са освободени - без Неапола, която тогава претърпя тежка контузия и се върна след операция, бяха в отбора, играеха в основния състав. Но след това г-н Дочев съответно не ги взе на Европейското първенство, съответно и Неапола беше се възстановила, а взе 4 момичета от Казанлък. Нашите отново бяха игнорирани и ние нищо не казахме. Миналата година бяхме отново шампионки на старша възраст, сега пак сме шампионки на старша възраст и отново нашите най-добри състезателки са върнати. Няма причина, поради която да са върнати. Все пак всеки треньор си решава кой да вземе, но тук става въпрос за отбора на България, а не за отбора на Марица, и за сметка на състезателки от Марица, нашите не са допускани дори до терен", заяви Юлия Иванова.

 

Едва ли има треньор, който като види качествата на Неапола, да се лиши от нея, коментира Юлия Иванова.

"Доколкото разбрахме и зная не е проведена нито една контролна среща, нито една двустранна игра, за да може да има някаква предпоставка да се каже "тази не се справя, това не се получава" и да има някакви закономерни причини за тяхното освобождаване. Ние не знаем как е протекъл тренировъчния процес, нямам представа какво се е случило на тренировките, но от това, което чувам от състезателките на самите тренировки дори те не са поставяни на равни начала - на някои от тях им се е обръщало внимание, на други - не. Това един треньор на национален отбор не може да си го позволи, защото все пак в случая отиваш и представяш България и не може личния и клубния ти интерес да бъде водещ. Състезателки, които дори в отбора си не са били основни, ти изведнъж ги слагаш в националния отбор. Просто няма логика. А тези, които са с добри показатели, най-добрите, с най-много точки - не са. Това, което мен най-много ме шокира и изненада е, че те си позволяват най-добрия нападател в тази възраст да не го вземат дори в 12-те. Никой не казва, че трябва да бъде основен състезател, защото всеки треньор си нарежда отбора, но това момиче с бъдеще в националния отбор, изведнъж не му даваш шанса да го видиш в някакво състезание, дори в Балканиадата. Но това нещо на този треньор не му е за първи път и лошото е, че федерацията продължава да не обръща внимание на тези неща. Понеже ЦСКА няма лоби във федерацията и няма кой да защитава нашите интереси, нашите състезателки винаги са освободени, винаги са игнорирани, а какво се получава с нашите резултати. Последните 10 години при старша възраст ние имаме само една загуба през 2012/2013 година в Казанлък, когато Марица ни биха с 3:2. 10 години подред почти сме шампиони, имаме някакви резултати, но нашите състезателки след това отиват в националния отбор и не са допускани да играят, а слагат такива състезателки, които са удобни. Г-н Петков миналата година беше треньор на националния отбор до 23 години, момичетата играха в Европейската лига и по същия начин играеха момичета, които бяха на второ място в България. Така в състава бяха Силвана Чаушева и Жана Тодорова и те получиха необходимото самочувствие. Не казвам, че те нямат качества или че не заслушават шанс, но когато един човек и един клуб стои зад теб и те бута навсякъде, а другите ги мачкаш, ти успяваш. Сега искат това да се случи и с Неапола и с другите момичета. За това ние повече не можем да търпим и аз като техен треньор и ЦСКА като клуб не можем да не застанем зад тях, да ги защитим, защото това е тенденциозно отношение от страна на треньора, а в същото време безхаберство на федерацията, която не държи сметка защо тези момичета не са там", каза още Юлия Иванова.

 

"ЦСКА е голямо име, но в момента силата е при тези с парите. Нашата сила са състезателките и ние ще застанем зад тях, за да имат равни начала, иначе ще се загубим като клуб. Верка Николова вече разговаря с генералния секретар на БФВ (Станислав Николов, б.р.), но е глупаво да се бъркаш в работата на един треньор. Неапола има неоспорими качества и може би единствена има потенциал за женския национален отбор. Нямаме толкова много състезателки като нея, но е нужно време и търпение и да й бъде даден шанс в националния отбор, така както бе направено със Силвана и Жана", допълни още Юлия Иванова.


В предаването гостува и майката на Неапола - лекоатлетката Венелина Венева. "Тук съм не само като родител, а и като треньор и състезател. Да ви кажа честно, това дете мина през толкова много през всичките тези години, за да може да покаже, че действително живее с този спорт. Тази година показа, че е най-добрата в тази възраст. Бори се с всички сили и средства, за да може да играе тази игра, която я обича и в един момент ние с моето семейство... Ние с моята дъщеря вече изживяхме веднъж тази случка заради същите неща, които ги каза треньорката, но аз повече не желая да се случва така, защото това не е честно. Това не би трябвало да става с тези млади състезатели. И аз съм треньорка и давам шанс на младите състезатели, а те в един момент убиват надеждите на моето момиче и не му дават шанс да се изяви. А докато си малък ти трябва да усетиш чувството. Не можеш само да тренираш без да се състезаваш. Това за мен е шуробаджанащина. Не може да няма някаква корупционна схема в този случай. Смятам, че федерацията не е запозната и затова искам да се чуе от медиите и всички хора и да стигне до тази федерация, за да може да се разбере. Може би аз няма да оправя спорта, но искам никога да не се случва със следващите талантливи деца, които идват. Много се моля наистина да има хора в тази федерация, готова съм и до министъра да стигна, защото това е национален отбор и се представя България. Не може ти да не искаш да използваш най-добрия си състезател, да го пуснеш в игра. Просто това не ми го побира акъла. Не може един треньор да решава съдбата на един състезател, да хвърля с лека ръка целия многогодишен труд и да казва "аз решавам", коментира Венева.

Очаква по-късно и специално интервю за BGvolleyball.com с Неапола Матеева ..

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe

 

Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com

 

Тагове: България национален отбор волейбол девойки, ЦСКА, Неапола Матеева, Юлия Иванова, Елена Димитрова, Радка Димитрова, Полина Нейкова, Венелина Венева, Иван Петков, Радослав Бакърджиев, БФВ, Марица
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини