За наситения календар и безсмислените турнири


За наситения календар и безсмислените турнири
Играчи като Бруно Резенде играят по 50 мача на сезон ..
05-09-2015 11:30

Стига се дотам, че волейболистите играят до 70 мача на сезон, а с това се увеличава и риска от контузии


Календарът във волейбола рискува да избухне. И може би вече е избухнал, но никой не ни е осведомил. Достатъчно е да погледнем състезанията, които се проведоха през това лято (измежду различните национални отбори до 23 години, до 21, 20, 19 и 18 ..) и които предстоят през следващите седмици и месеци, предхождащи Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. Всички искат да се играе повече и по много. И ето, че състезанията са безумно много, като се застъпват едно с друго, обърквайки феновете и заливайки информационните медии. А ситуацията е толкова забавна, че сме на прага на предолимпийския сезон и съответните олимпийски квалификации. Които, разбира се, са самостоятелни турнири.

Така, на практика, всички състезания стават "двойни", защото за разлика от други спортове (като баскетбола например) континенталният турнир не класира директно за Олимпийските игри (Европейски, Азиатско и т.н.). И ако това може да има някаква минимална логика в Азия, където Азиатските игри се провеждат 10 месеца след последното издание, то ситуацията е направо комична в Южна Америка, където с Бразилия вече класирана по право за Игрите в Рио олимпийската квалификация ще се проведе само няколко дни преди южноамериканското първенство (през октомври). Първият турнир ще бъде във Венецуела, а другият - в Бразилия, като по-голямата част от отборите ще игнорират втория, както ще направят Аржентина на Хулио Веласко или Венецуела. Следователно имаме повече турнири, но по-малко качество, по-малко интерес, по-малко спонсори и тв права и т.н.

Подобен хаос вече имаше и в Северна Америка, където само в разтояние на няколко дни се проведоха Панамериканските игри в Торонто и Панамериканската купа в Рено, САЩ!! Със съвсем различни крайни резултати, защото очевидно отборите не можеха да изпратят един и същ състав в двата турнира.

Толкова сгъстеният календар очевидно ще повлияе и на клубните първенства, по-специално в Европа където сезонът е по-дълъг в сравнение с останалите страни по света. Трябва само да помислим за Италия, Русия, Полша или Турция, които имат трудни и продължителни първенства, а като прибавим и евротурнирите ..

В този ред на мисли Хулио Веласко, днес селекционер на Аржентина, след като тренира отбори от половин Европа и спечели четири титли на Италия с Модена в края на 90-те години, заяви: "Първенствата трябва да бъдат по-кратки само в олимпийските години. Основният проблем е, че всички искат да се играе много. Клубовете искат да копират НБА с много мачове, но без реално да гледат какво се случва в НБА. И не говоря наизуст, защото си направих труда да отида да видя как е в Америка. По време на редовния сезон там поиграват лекичко, за да настъпят важните мачове в плейофите. Но това във волейбола е невъзможно - в Италия ако загубиш не мач, а само гейм и веднага започват полемики. А и НБА не се съобразява с националните отбори. По време на последното съвещание в Международната федерация се появи спор, че в Световната лига играят прекалено много резерви. Но ако Лигата започва само седмица след финала за титлата в Италия например, няма как да не играят резервните състезатели. А ако Световната лига започне по-късно, тогава клубовете ще искат да удължат сезоните и плейофите. Всичко е като котката, която се опитва да си захапе опашката - всеки се опитва да заеме празните места".

Нито една институция във волейбола не се отказва от нещо и така състезателите са принудени да играят по 50, 60 и дори 70 мача на сезон! А с това рискът от контузии е доста по-голям и кариерите на състезателите стават по-кратки.

И ако световната федерация не се намеси бързо, залагайки на правила за волейбола, а не само заради интересите, този спорт рискува много своя имидж (например за тв права и спонсори) и най-вече към своите фенове.

Кои биха били мерките? Да се опитат да премахнат безсмислените състезания и да се даде повече стойност на вече съществуващите. И европейските федерации имат четири години, че да направят така, че европейските първенства да дават право на олимпийска виза. Само това би премахнало сериозна част от календара на волейболистите и най-малкото ще върне две седмици почивка по Коледа за играчите в предолимпийските години.

Джан Лука Пазини,
"Гадзета дело Спорт"

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe

 

Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com

 

Тагове: Олимпийски игри волейбол 2016, Хулио Веласко
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини