ЦСКА е олицетворение на дисциплина, морал и мъжество


ЦСКА е олицетворение на дисциплина, морал и мъжество
21-11-2015 15:15

 

През седмицата мениджърът и старши треньор на ВК ЦСКА (София) Александър Попов, заедно с шефката на ДЮШ и на женското направление на клуба Верка Николова, оповестиха добрата новина. А именно, че ЦСКА е погасил задълженията си към Държавата и по-конкретно към НАП.

Ето пълният разказ на Сашо Попов за всичко онова, което се случи в ЦСКА от 2011-та година насам.

 

След четири много трудни години, ВК ЦСКА успя да изчисти задълженията си към държавата.


През 2011 г. търсехме и реализирахме максимални спортни резултати. Всичките ни дългове са натрупани през тази година, заради обезпечаването на спортно-тренировъчния процес, а не заради схеми по източване на клуба, чрез всякакви комисионни, кредити и т.н., както за жалост, се случва с други. Финансовите разходи, за да се постигнат успехи в Европа, са големи, рисковете - също. Основната причина да поемем този риск беше, че за разлика от други години, имахме практическата възможност да направим силен европейски отбор. Имахме силни, но не скъпи чуждестранни състезатели, перспективни млади таланти и, най-важното, български звезди в края на кариерата си, но готови да дадат най-доброто от себе си.

Спортният риск се оправда напълно като, според очакванията, мъжкият и женският отбор станаха безапелационно шампиони. Мъжкият отбор отново игра в Шампионска лига и не загуби нито един домакински мач. Но по-важното беше, че играхме пред пълни трибуни и направихме пробив в европейските клубни турнири с достигането си до полуфинал за Купата на ЦЕВ, нещо забравено от 30 години в клубния живот на България.

Финансовият риск, обаче, се провали напълно. Тогавашният ни президент, на когото дължахме силното си участие в четири поредни Шампионски лиги, вече не можеше да изпълнява ангажиментите си, въпреки голямото си желание. Макар да имаше голяма еуфория около клуба и постигнатите успехи, не успяхме да намерим нови рекламодатели.

Личната ми вина е в това, че не намерих сила да спра тренировъчния процес, въпреки че най-добре знаех какво става в клуба. Вярвах на обещания, надявах се, че покрай успехите ще намерим изход. Сгреших и си платих. Платих си реално, покривайки разходи, с което ощетих семейството си. Платих си и със съзнателния отказ от треньорска кариера, отказвайки предложение от чужбина, с което щях да бъда най-скъпоплатения български треньор.

И така, останахме без спонсор, без пари и с дълг към състезатели, треньори и държавата. Получих съвет, или по-скоро ултиматум, да обявя клуба във фалит, за да получа подкрепа. Категорично отказах, с което проблемите ни се увеличиха. Започнаха проверки, натиск от институции, банковите ни сметки бяха блокирани, дори получихме и „приятелски огън“.

Оттогава минаха 4 години. Наложи се да трансферираме в чужбина много талантливи момичета и момчета, с които можехме да търсим повече спортни успехи. Подмладихме представителните си отбори с прекрасни млади състезатели, израстнали в нашата голяма школа. Останаха да помагат и хора, за които каузата ЦСКА има значение. Опитаха се, отвътре в клуба, да ни разделят, но успяхме да останем единни, което ни спасява. Срещнах се със знакови политици и известни бизнесмени, които ни разбираха, но не искаха да се ангажират с чужди проблеми. Все пак няколко фирми, като "Про Маркет“ и "Демакс“ ни помогнаха, но по-скоро по приятелски причини, което за нас е дори по-ценно.

След година лутане и празни надежди се опряхме на единственото велико нещо, останало от голямото ЦСКА, а именно феновете. Благодарение на тяхната лоялност и разбиране, ние успяхме да реализираме инициативи и кампании, които в началото бяха скептично приети от спортната общественост, но сега са пример за други клубове в затруднение.

 

 Спортните резултати на представителните ни отбори се влошиха, но се увеличиха успехите на детската ни школа, която е в основата на оцеляването ни в тези години. Условията за спорт станаха много трудни. Имаме проблеми с материалната база, заплати почти не се изплащат, лагери и възможности за възстановяване на състезателите липсват, трудно организираме официални мачове, но за наша радост т.н. „армейски дух“ остана. Сами си наложихме финансов борд, пестим от всичко, но не допуснахме спортно-тренировъчния процес да прекъсне.

Бавно и много трудно събрахме средства и платихме задълженията си към НАП. Остана да дължим текущи задължения и лихви, които в сравнение с разплатения до момента дълг, много по-лесно ще погасим. Изплатената сума нарочно няма да я спомена, но мога да твърдя, че се равнява на бюджета на два шампионски отбора в българското първенство или на необходимите средства за модерна реконструкция на зала Васил Симов. Остава да си изпълним и моралните задължения към тези, които през 2011 г. си дадоха сърцето за ЦСКА, а след това проявиха голяма лоялност към клуба.

След среща с министъра на спорта тези дни имам увереността, че заедно ще намерим решения за натрупаните проблеми с материалната ни база.

Остава въпросът – можеше ли проблемите да се решат по-безболезнено и бързо? Не, не можеше! ЦСКА е институция за много хора. За тях ЦСКА е олицетворение на дисциплина, морал и мъжество. Не можехме, точно ние, да предадем ценностите, в които сме възпитани, в които вярваме и за които ни вярват. Не можехме да направим нов „чист“ клуб, за по-лесно. Платихме си на държавата, въпреки че можехме да търсим всякакви начини да не го направим. Намираме начин да защитаваме емблемата си, макар и с деца и ветерани. Борбата за оцеляване, вероятно, ще продължи още няколко сезона, но поне сега имаме хоризонт.

Много хора пребориха егото си, даваха без да искат. Едни доброволно останаха в калта, други смело влязоха в нея, но всички продължават да се борят за клуба си.

Ние сме част от червената общност и проблемите на футболния отбор са и наши проблеми, защото всички сме от ЦСКА. Нашето мнение е, че ако футболният отбор изпадне, по една или друга причина, в още по-долна дивизия, краят на ЦСКА ще бъде неизбежен. Затова всякакви опити и варианти на ръководството това да не се случи, ще бъдат правилни.

Източник: cskavolley.org---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe

 

Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: ЦСКА, Александър Попов, зала Васил Симов
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини