Филм за волейбол номиниран за Оскар за 2021 г. (видео)


Филм за волейбол номиниран за Оскар за 2021 г. (видео)
10-12-2020 11:20 | BGvolleyball.com

Спортният филм на Питър Чан, който е на волейболна тематика и носи заглавието „Leap“, беше избран от китайската страна да се състезава за Наградите на академията през 2021 година в категорията за най-добър чуждестранен филм.

 

Лентата хвърля светлина върху женския национален отбор по волейбол на Китай. В него е описана борбата на няколко поколения отбори и опитите им да постигнат национална слава. Действието във филма се развива в периода 1981 – 2016 г., общо 35 години.

 

Главният образ в лентата, този на Лан Пин, се изпълнява от дъщеря ѝ Бай Лан (в ролята на младата Лан Пин) и известната актриса Гонг Ли. Позната с прякора си „железния юмрук“ заради силните си забивания, когато е играла, Лан днес е главен треньор на китайския женски национален волейболен отбор. Лан е първият човек в спорта, който печели златен олимпийски медал като игра (1984) и като треньор (2016). Тя също ръководи американския женски волейболен отбор в периода 2005 – 2008 г., който през 2008 печели сребърния медал на Олимпиадата в Пекин.

 

 

Миналата събота в град Сямън, „Leap“ грабна три статуетки и се превърна в големия победител на 33-ото издание на наградите Златен петел. Филмът трябваше да излезе по екраните в страната на 24 януари, в навечерието на Китайската нова година, но внезапната епидемия от COVID-19 принуди кината да затворят врати за няколко месеца. Лентата дебютира на 25 септември, малко преди Националния празник на Китай, като успя да натрупа в боксофиса 835 милиона юана (127,25 милиона долара).

 

Продуцентът на „Leap“, Джоджо Хуей, има редкия шанс за двоен Оскар. Нейната продукция „Better Days“ ще бъде хонконгското предложение за Оскар, беше съобщено в миналия петък. Районът на Тайван е избрал семейната драма „A Sun“ на режисьора Чун Мон-хо, за да се включи в надпреварата за Оскарите през 2021.

 

 

Конкуренти на „Leap“ са филми като "The Milkmaid“ от Нигерия "Two Of Us“ от Франция, "When We′re Born“ от Египет, "You Will Die At Twenty“ от Судан, "The Sleepwalkers“ от Аржентина, "Babenco: Tell Me When I Die“ от Бразилия, "Song Without A Name“ от Перу, "I′m No Longer Here“ от Мексико, „True Mothers“ от Япония, "Wet Season“ от Сингапур, "And Tomorrow The Entire World“ от Германия, "Dear Comrades!“ от Русия, "Sun Children“ от Иран, "The Man Standing Next“ от Южна Корея и много други.

 

Категорията най-добър чуждестранен филм на Академията е позната преди като най-добър чуждоезичен филм. Китай кандидатства със свой филм от 1979 г. насам. Единственият спечелил Оскар в тази категория китайски филм беше „“Тигър и дракон“ на режисьора Анг Лий през 2001 г.

 

Китайската филмова индустрия не спира с опитите си да спечели статуетка. Всяка година хората се вълнуват от китайското предложение за Оскар и при подбора си на заглавия се стреми да покаже положителния имидж на страната и своите послания към света. Дори номинацията сама по себе си ще донесе чест на кинотворците и филмовите екипи.

 

За да бъде включен в надпреварата, филмът кандидат трябва да е бил прожектиран в страната си в периода 1 октомври 2019 г. – 31 декември 2020 г. Краткият списък с номинациите, общо 10, ще бъде разкрит на 9 февруари 2021 г.

 

93-ите награди на Академията ще се състоят на 25 април 2021 г. Първоначално те бяха планирани за 28 февруари, но церемонията и срокът за кандидатстване бяха отложени и удължени с два месеца заради пандемията от COVID-19.

 

 

 

 

 

---------

 

 

 

 

 

 

 

---

 

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Leap, филм за волейбол, номинации за Оскар 2021
Коментари
palms bet 7sport.net
Други новини