Пламен Константинов пред "Икономист": Държавата трябва да субсидира спорта и културата


Пламен Константинов пред
Снимка: BGvolleyball.com/lap.bg
28-12-2015 13:00

Започваме да влизаме в една дългова спирала, както Гърция, а това не е добре, смята селекционерът

 

Селекционерът на мъжкия национален отбор на България Пламен Константинов направи своите прогнози за новата 2016-та година в годишника на българското издание на годишника на The Economist - списание "Икономист", което е вече на пазара. 

 

 

"Спортът естествено е обвързан с политиката. В смисъл, че стратегическите решения за спорта се взимат в политиката, като те са свързани с финанси, икономика и т.н. И от една страна според мен проблемите на българския спорт тръгват и са свързани с икономическата ситуация в страната. Нашата икономика или голям процент от нея е в сферата на услугите, но ние произвеждаме малко като продукт. От там следва ниска данъчна ставка, което спъва възможността да се създадат данъчни облекчения за бизнеса. Затова моята философия е, че при една такава ниска данъчна ставка и при такава икономическа ситуация две неща трябва да се субсидират от държавата - спорт и култура. При това задължително. Аз винаги ги споменавам заедно: спорт и култура. Но съм разочарован от хората в културата, защото не съм чул нито един от тях да спомене спорт. Аз обаче продължавам да споменавам и културата, защото вярвам, че това трябва да бъде подпомагано от държавата. Истината е, че спортът е рекламо-носител.


Ако нямаш публика, няма какво да рекламираш, няма производство, няма реална пазарна икономика, всичко това създава проблеми и на спорта да генерира приходи.

 


Икономически, до преди 2-3 години бяхме един от добрите примери за нисък дълг, процентно спрямо брутния вътрешен продукт. Но според мен влизаме в една лоша тенденция, която очаквам да се задълбочава през следващите години.

 

Започваме да влизаме в една дългова спирала, точно както се случи в Гърция. Оправданията, че с една част от новия дълг финансираме стари задължения, са само оправдания на политическата класа. Това означава, че ние не сме създали условия тази икономика да расте и без нови дългове да успяваме да връщаме старите. Тази дългова спирала не е добра индикация за икономическата ситуация в страната.

 

Реалният дълг е много над границата от 3 %, която се изисква от всички страни-членки на ЕС, особено ако включим 4-те милиарда, загубени в КТБ. Тогава дългът отива на 6-7 %. Според мен това са тревожни данни и в това отношение съм песимист за новата 2016-та година. Особено в краткосрочен план", обясни очакванията си Пламен Константинов.

 

 


Селекционерът коментира и темата за спорта в училищата, за която може да прочетеш в специализирания сайт за детско-юношески спорт Viasport.bg, като кликнеш ТУК.

 

Очакванията на Пламен Константинов за волейбола у нас през новата година, започвайки от олимпийската квалификация в Берлин, очаквай утре в BGvolleyball.com.

 

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe

 

Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Пламен Константинов, България национален отбор волейбол мъже
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини