Рекорд: Четири волейболистки на Славия заминават за САЩ


Рекорд: Четири волейболистки на Славия заминават за САЩ

Никол Данкинова с №10, Христина Георгиева с №18 , Александра Колева с №5 и Лорина Стойчева, която отсъства от снимката, заминават да учат и да играят в колежанското първенство на САЩ. 

29-06-2021 15:01 | Ани Колева

 

Своеобразен рекорд бележи ВК Славия през настоящата 2021 година, като цели четири волейболистки на женския отбор заминават за САЩ. От есента славистките, които са набор 2002 и бяха абитуриентки, ще учат и ще играят в колежанското волейболно първенство.

 

 Да продължат своя път зад Океана иpбраха 187-сантиметровата Никол Данкинова (посрещач/диагонал), 200-сантиметровата Христина Георгиева, централен бокировач/диагонал, 177-сантиметровата Александра Колева – разпределител и 170-сантиметровата Лорина Стойчева – либеро.

 

 

Три от тях – Никол Данкинова, Христина Георгиева и Александра Колева са девически националки, като са били в държавните селекции на България в различните възрасти при девойките.

 

Никол Данкинова е дъщеря на бившият ни национал Николай Данкинов и един от най-успелите български модели - Гергана Полежанова. Достойна наследница на майка си, тя е зашеметяваща и в официални тоалети, и в спортен стайлинг, а пътят за модния подиум е открит за нея. Получава не едно и две предложения.

 

 

Тя обаче избира волейбола и образованието. Никол завърши Американския колеж в София, а сега ще учи в един от най-добрите университети в света на академично ниво  – Принстън. Специалността, която е избрала, е не по-малко амбициозна от нея самата, като Данкинова ще учи операционен менинджмънт и финансово инженерство.

 

 

„Избрах да продължа образованието си в Щатите, защото за мен спортът и учението са с еднаква важност. Америка е мястото за спортисти, които искат да се развиват и да излязат с добро образование. За мен шансът да съчетаваш и двете неща е безценен. След завършване всички врати са отворени за теб, ако се възползваш от предоставените възможности“, коментира за BGvolleyball.com своят избор Никол.

 

 

 

200-сантиметровата Христина Георгиева е истинско „съкровище“ за американските университети. Дъщеря на двама спортисти - бившата волейболна националка Валя Пенева и баскетболистът Любомир Георгиев, тя се откроява от малка. Не само с впечатляващия й ръст, но и със стремежа към ефективност и  резултати в учението. Тя взима САТ с много висок резултат, като това впечатлява американците и те я атакуват с предложения не само за спортни, но и за академични стипендии. Хриси избира изключително престижен университет – Колгейт и става първата чужденка, която ще играе волейбол в историята на учебното заведение. Христина ще учи финанси.

 

 

 

 

„Основната причина да искам да уча и играя в САЩ е, че това е най-добрия начин да комбинирам обучение и спорт. Истината е, че в България е почти напълно невъзможно това да се случи. Освен това, колежанското първенство е на едно доста високо ниво и дава възможност за доста по-добро спортно развитие в сравнение с България“, обосновава пред BGvolleyball.com своето решение Христина.

 

 

 

Разпределителителският пост е един от най-трудните за реализация в САЩ. Много по-малко волейболистки, играещи на тази позиция, успяват да привлекат интереса на американците, които залагат 90% на свои кадри. Разпределителката Александра Колева обаче успява. Дъщеря на бившия волейболен национал Радко Колев, който има множество успехи и титли с различни отбори в чужбина, тя е наследила неговата упоритост и амбициозност. Израстнала в суровата школа на Левски, Александра е изпълнена с решителност за себедоказване и на терена, и в образованието.

 

 

 

 

Избира Тeйлър Колидж в Тексас, където заедно със своите съотборнички ще се борят за медал. През изминалия сезон съставът на Тeйлър завърши на четвърто място в първа дивизия, като, подсилен от сериозни попълнения за новия сезон, повишава амбициите си за спечелване на отличие в предстоящия шампионат. Освен със спортни качества, Александра Колева изумява волейболните специалисти зад Океана с избора на специалност за образование. Тя е решила да учи физика, като се превръща в първата състезателка в колежанското първенство, която ще комбинира волейбол със сложните физични закони.

 

 

„Още от малка мечтата ми е да стана добра волейболистка и към това съм се стремяла цял живот. Но осъзнах, че образованието за мен е същото толкова важно, колкото любимия спорт. Трябваше да реша как да ги комбинирам, а такава възможност, за жалост, няма в България. Колежанското първенство в САЩ е отлична възможност за реализация и на двете. Освен това, с тези няколко години в чужбина, ще видя различна култура, ценнтости и традиции. За мен ще бъде едно истинско приключение и ще допринесе за формирането ми като пълноценна личност в живота“, изразява своята позиция за BGvolleyball.com Александра Колева.

 

 

 

Много добри постижения в образователния процес, както и страхотна амбиция на академично ниво, допринасят за реализацията на либерото Лорина Стойчева на американска земя. Волейболистката ще учи във Фелисиан Юнивърсити, като ще комбинира академичната си стипендия с участие във волейболния отбор на учебното заведение.

 

 

„Мечтата ми е да продължа образованието си в САЩ и да играя в колежанското първенство. Ето, че това вече е факт. Кандидатствах в много университети и бях приета с много високи академични стипендии, но за мен беше важно, освен да уча, и да играя волейбол. От всички места, в които имах предложения и за включване и във волейболния отбор, избрах Felician University. Университетът е на 10 километра от Манхатън и въпреки че предпочитах Флорида и Калифорния, това, че съм буквално в Ню Йорк, надделя. Пътят ми беше труден, заради ограниченията, свързани с пандемията. В училище не съм учила английски език и за подготовката си разчитах на моята индивидуална учителка, с която за една година и половина успяхме да постигнем целта. Чувствам се развълнувана от предстоящото заминаване в началото на август.  Започваме активни тренировки на 13.08, а първите състезания ще са в началото на септември“, заявява Лорина Стойчева, която бе и сред финалистките в последното издание на престижния конкурс за Мис BGvolleyball.com.

 

 

---------

 

 

 

 

 

 

 

---

 

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Колежанското първенство волейбол САЩ, Никол Данкинова, Христина Георгиева, Александра Колева, Лори а Стойчева, Славия
Коментари
palms bet 7sport.net
Други новини