Теодор Чипилов: Лишени сме от домакинства в нашата зала, но гоним достойно представяне


Теодор Чипилов: Лишени сме от домакинства в нашата зала, но гоним достойно представяне

Снимка: Архив. 

16-09-2021 09:55 | Малинка Димитрова

 

ВК Ботев (Луковит) започна подготовка за втория си сезон в Суперлигата. С новия сезон обаче идват и лошите новини - домакинските мачове ще се играят не в залата на луковитци, а в Етрополе. 

 

През изминалата състезателна година волейболистите на Пламен Тодоров направиха повече от добро представяне, като завършиха четвърти във Втората осмица на елита и постигнаха поставените си цели.

 

С няколко нови попълнения Ботев е устремен към нови успехи в Суперлигата. Президентът на клуба Теодор Чипилов говори в специално интервю за BGvolleyball.com. Какво мисли за новия формат и ситуацията със залата, какви са очакванията му за втората кампания в първенството - прочетете в следващите редове. 

 

 

На прага на втория ви сезон в Суперлигата, с какви очаквания тръгвате?

 

Виждам, че момчетата са изпълнени с много ентусиазъм и нямат търпение да започнат официалните мачове. Аз лично вярвам на този отбори и очаквам да направим много хубави мачове. Надявам се публиката да бъде допусната отново до залите и емоциите да придобият своята нормалност!  

 

 

От финансова гледна точка какво е положението? Ще разчитате ли отново на подкрепата на спонсорите ви?

 

Тази година ще бъде доста по-тежка от предната. Имайки предвид това, че ще имаме повече мачове и ще играем с всички отбори от Суперлигата, разходите ни драстично ще се увеличат. Без подкрепата на спонсорите ще бъде изключително трудно да се справим. Затова се надяваме отново да получим доверието на работещия бизнес.  Ние даваме всичко от себе си, за това да прославяме нашия град и да караме хората да имат малко повече радост в ежедневието си. За наше щастие, имаме огромната подкрепа на кмета Иван Грънчаров и на Община Луковит, като това внася много голяма стабилност в клуба.  

 

 

Форматът на Суперлигата отново бе променен. Какво е мнението ти за него?

 

Форматът беше решен след много трудни дискусии. За съжаление доведе до оставката на г-н Гаров. Имаше обаче и по-лош вариант, който беше гласуван и приет с мнозинство, а именно първа дванайсетица и втора осмица, което директно оставяше 4 отбора във втората осмица. Това щеше да се съсипе труда и хвърлените средства на много хора. Последваха още по-нервни разговори и клубовете, гласували за това, оттеглиха подкрепата от решението си. Така се стигна до единствения компромисен вариант. Считам, че това беше най-справедливото решение. Така или иначе, този вариант ще е само за тази година. Догодина вече ще минем към старата система (всеки срещу всеки).

 

 

Попаднахте в група с доста силни отбори. Срещу някои от тях сте се изправяли вече, с оглед на това – как виждаш бъдещето ви в елита?

 

Мисля, че този сезон ще бъде изключително оспорван. Силите ще са много изравнени. Имаме известна представа с какво разполагат другите отбори. За нас е важно да играем добре и да се борим всеки мач за победа! Надявам се да зарадваме нашите фенове с достойно представяне!  

 

 

Вече стана ясно, че няма да играете домакинските си срещи в собствената ви зала, а в Етрополе. Мислиш ли, че зад казуса стоят нечии интереси? 

 

Тази година ще играем в Етрополе, което не е по наше желание. Някои клубове се притесняват от това да гостуват в Луковит и нададоха голям вой, че не отгoваряме на изискванията. Сега да ви кажа с колко не отговаряме. С 10 сантиметра от страничната линия и с 20 сантиметра на височина. Проблемът е, че съдийската маса навлиза в това пространство и пречи да се „разгърне” играта на някоя звезда. Също така, пак тази маса, създавала предпоставки за контузии. За 20 години нямаме такъв случай. Само да кажа, че не сме само ние, които не отговарят на изискванията за размери.  Догодина ако не ни бъде позволено да играем вкъщи, ще предприемем действия за санкция на всички неотговарящи зали!  

 

 

Имаше ли друго решение на въпроса? 

 

През годините се направиха толкова зали на места, където няма никакъв спорт. Зали за милиони! Истински паметници на културата. Гледаш и се чудиш, как е възможно да се допусне такава зала на такова място.  Примерите са десетки. В Плевенска и Ловешка област обаче няма нито една зала! Залите в нашия регион са строени преди 50 години. Регион, център на волейбола. Излизам с много сериозно предупреждение към държавата, че в най-скоро време ще станат много лоши неща. Вече съм писал писмо до Министъра на спорта и съм предупредил какво се задава. Общините не са в състояние да се справят с проблема. Тук трябва незабавна намеса на държавата с помощ  от общините. Незабавно конструктивно обследване на всички зали построени преди 90-та година! Да не се допуска строенето на зали по села и паланки, където няма живо пиле, като това нещо да бъде съгласувано с  федерацията или федерациите по вида спорт, който ще се практикува. Самата федерация да съдейства на държавата за изграждането на зали на места, подходящи за развитие на спорт. Надявам се да се задействат някои хора, докато не е станало късно!  

 

 

Готова ли е напълно селекцията за сезон 2021/2022? Могат ли вече да бъдат обявени новите имена в състава? 

 

Селекцията ни е завършена вече. Привлякохме Илиян Иванов от Тетевен. Едно отговорно и скромно момче, което има страхотни качества и ще ни помогне много през тежкия сезон. Също така в клуба се завръща Христо Петков, който е от нашата школа, а през последните години игра за Тетевен Волей, Арда (Кърджали) и Севлиево. Неговият опит ще бъде от голяма полза за отбора. Другото ново име е Любомир Топалов, който през миналия сезон беше в Раковски (Севлиево). Той ще помага на поста център.  

 

 

Колко от основните състезатели остават?  

 

В отбора остават Иван Панков, Мирослав Братанов, Цветослав Цаков и Борис Борисов. На поста либеро ще бъде Калоян Калчев. Имаме и много от нашите юноши, които ще попълнят състава.  

 

 

Треньор на тима остава Пламен Тодоров, за шести сезон. Ще продължи ли работата си и с другите формации на клуба, с които направи много добри класирания?

 

Пламен Тодоров остава като треньор на мъжете, както и на мъжкото направление при децата. Той се справя отлично и се надявам и за в бъдеще да работим заедно!  

 

 

Какво си пожелаваш – на себе си и всички около теб?

 

Единственото, което пожелавам на себе си и на хората около мен е да са здрави! Всичко друго са подробности.

 

 

 

 

---------

 

 

 

 

 

 

 

---

 

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Теодор Чипилов, Ботев Луковит, Национална волейболна лига 2022 Суперлига
Коментари
palms bet 7sport.net
Други новини