Какви качества притежава успешният волейболен треньор


Какви качества притежава успешният волейболен треньор

Снимки: pexels.com

16-10-2021 10:37

Да си треньор и да застанеш начело на един отбор е сред най-сериозните предизвикателства, пред които някой може да се изправи. Това е така, защото, за да поемеш подобна лидерска отговорност, трябва да можеш едновременно да вдъхнеш кураж на отбора, да се погрижиш за него и да го водиш само напред. В този контекст, ето и някои от най-важните качества, които един волейболен треньор трябва да притежава.

 

 

Конкурентоспособност

Един волейболен треньор трябва да бъде конкурентоспособен и да е в крак с всички тенденции във волейболния свят, към които следва да приспособи себе си и отбора, който води. Конкурентоспособността на треньора се пренася и на отбора, помагайки му да натрупа всички качества и способности, необходими за победи над противника.  Един тим трудно може да спечели, ако се ръководи от неконкурентоспобен треньор.

 

Търпение и воля

Добрият волейболен треньор трябва да бъде достатъчно търпелив, за да приеме многобройните грешки на своя отбор. Той трябва да е търпелив през цялото време. Ако не е зареден с търпение, а е силно емоционален и дори избухлив, това няма да доведе до нищо добро за отбора. Търпението и волята вървят ръка за ръка. Ако един треньор напътства с воля и търпение своя отбор, това със сигурност значително увеличава шансовете на отбора за победа.

 

Увереност 

Волейболните треньори трябва да притежават увереност във всяка една ситуация, при всякакви обстоятелства. Те трябва да бъдат сигурни и уверени, че техният отбор ще победи на всяка цена. Обикновено, когато треньорът е сигурен в себе си и своите качества, тази негова увереност се пренася и на неговия отбор. В никакъв случай, обаче, треньорът не бива да блъфира по отношение на своята увереност. Тук следва да поясним, че „блъф“ е термин в покера, който означава, че когато блъфирате, вие всъщност подвеждате останалите участници в играта, че разполагате с ръка, което всъщност не отговаря на действителността. Така, ако един волейболен треньор блъфира относно неговата увереност, това ще означава, че увереността му няма покритие и тя няма да поведе отбора към успех.

 

 

Загриженост

Като един истински лидер, волейболният треньор трябва да бъде наясно как може да се погрижи за отбора си. В този смисъл треньорът следва много добре да е запознат с емоционалното състояние, менталната кондиция и физическото здраве на своите играчи. Това е от особено голямо значение, т.к. точно тези характеристики на играчите могат сериозно да повлияят тяхното представяне на игралното поле.

 

Надеждност 

Треньорите в който и да е спорт, включително във волейбола, трябва да бъдат надеждни през цялото време, във всяко едно отношение, а не само в спорта, с който са свързани. Треньорите често се налага да играят роля, подобна на родителската. Тяхната надеждност на практика позволява на отбора да им има доверие, което е много важно за постигането на по-добра връзка между треньора и играчите, което само може да спомогне за още по-доброто цялостно представяне на отбора.

 

Дисциплина

Не само волейболните играчи, а също така и техните треньори трябва да бъдат дисциплинирани във всяко едно отношение. Именно така треньорите могат да дават добър пример на отбора. Ако изисквате от своя отбор да бъде дисциплиниран, а сам вие не сте такъв, това може да доведе до загуба на доверието на играчите към вас, което ще се отрази неблагоприятно на цялостното представяне на отбора.

 

Внимание към детайлите 

Волейболните треньори винаги трябва да взимат предвид различните детайли и особености на своята треньорска работа и средата, в която се намират, заедно с отбора. Само така те ще са сигурни, че не пропускат нещо важно. Именно с внимание към детайлите, треньорите във волейбола по-добре успяват да анализират, например, играта и отношението към играта на своя отбор. Освен това, с помощта на един по-детайлен подход в работата си, треньорите идентифицират много по-бързо и качествено силните и слабите страни на всеки един играч, което ще спомага за напредъка на отбора към все по-големи успехи.

 

Находчивост 

Истински ефективният треньор трябва да бъде винаги готов да направи всички необходими корекции и промени, за да подобри кондицията и продуктивността на отбора. Това може да бъде постигнато както на игрището, така и извън него. В този аспект, треньорската находчивост се нарежда сред най-важните качества, които всеки един успешен волейболен треньор трябва да притежава.

 

Искреност 

За да спечели уважението на всички на игралното поле и като цяло, волейболният треньор трябва да бъде искрен във всичко, което прави. Искреността на треньора трябва да го прави истински и неподправен в отношението му към отбора. Искреността на треньора също така благоприятства по-голямото доверие на на отбора към него.

 

Лидерство 

Да бъдеш треньор във волейбола, не означава да бъдеш лидер, който просто командва своя отбор. Като лидер, сред основните отговорности на всеки волейболен треньор е да помогне на всеки един от играчите в отбора да върви напред, като се погрижи за това никой да не изостава от останалите и никой да не се чувства пренебрегнат или лишен от треньорска подкрепа и напътствие, особено в труден момент.

 

---------

 

 

 

---

 

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Коментари
palms bet 7sport.net
Други новини