Почина Димитър Захариев - последният от голямо волейболно поколение


Почина Димитър Захариев - последният от голямо волейболно поколение
20-01-2022 16:53

 

На 93-годишна възраст на 3 януари е починал един от великаните на родния волейбол - Димитър Захариев. По решение на близките му, поклонението на 5 януари, в родното му село Мировяне не е било разгласено и е било в съвсем тесен семеен кръг.

 

Най-големият му успех е с националния отбор на световния шампионат в Москва през 1952 година, когато българите защитават бронзовите си медали за третото място от дебютното световно първенство в Прага през 1949 година. Важна за него е и 1954 година, когато е в отбора със златните медали за шампионската титла на Универсиадата в Будапеща. Преди нея е с огромен принос и за историческата ни победа с 3:2 срещу СССР, макар и в приятелски мач в София, защото това е първа загуба за "Сборная", след 100 поредни победи!

 

Димитър Захариев бе един от тримата в тежката ни артилерия при мрежата, заедно с Борис Гюдеров и Панайот Пондалов. Поклон пред паметта му.

 

Асен Минчев, 24chasa.bg

 

---------

 

 

 

 

 

 

 

---

 

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини