Иван Станев: Предложението от Нефтохимик ми дава шанс за развитие в желаната посока


Иван Станев: Предложението от Нефтохимик ми дава шанс за развитие в желаната посока
16-06-2022 13:22 | Ани Колева

 

Селекцията е почти готова, ще има интересни имена, коментира новият треньор на вицешампионите

 

Бившият национал, капитан и  досегашен разпределител на шампиона Хебър – Иван Станев, който през изминалия сезон записа златен требъл с пaзарджиклии, преминава в следваща фаза по своя път, като поема функцията на играещ треньор. Той застава начело на вицешампиона Нефтохимик (Бургас) за новия сезон 2022/23. Така опитният състезател прави завръщане в родния си клуб, но вече на друго ниво и с други отговорности. Треньорският пост ще бъде естествено продължение в спортната кариера на Станев, който пред тази година завършва и висшето си образование в НСА и се дипломира като треньор.

 

 

Иван Станев заяви в интервю за BGvolleyball.com, че предложението от Нефтохимик съвпада с бъдещите му намерения за развитие, като също разкри, че и селекцията  е почти готова.

 

 

Защо се разделихте с Хебър?

Това си беше виждане на старши-треньора Камило Плачи. Не съм само аз, мисля, че шест състезателя се разделиха с отбора на Хебър. Негово решение бе да привлече като втори разпределител Добромир Димитров. Не е имало никакви драми. Аз лично имах желание да остана, но така реши той. Все пак Хебър има своите цели, които гони.

 

 

Как се стигна до предложението да поемеш Нефтохимик?

След като се разбра, че няма да оставам в Пазарджик, президентът на клуба Огнян Томов се свърза с мен и ми отправи предложение да бъда играещ старши треньор на Нефтохимик. Помислих малко време, защото бях наясно, че ще ми бъде доста трудно да съчетавам нещата – тези две длъжности. А аз имам желание да поиграя поне още една -две години. Така се стигна до предложението. Приех го. Радвам се, че успяхме да сглобим един наистина добър щаб, с добри специалисти. Те също са наясно, че трябва много да ми помагат, защото ще бъде много трудно да съм на игрището и да ръководя отбор, но мисля че ще се справя.

 

 

Лазар Лазаров, който има повече опит, ще бъде помощник-треньор. Коментар за вашия тандем?

Радвам се, че ще работя с него. Донякъде това натежа. Когато аз съм на игрището, голямата отговорност ще падне върху Лазар да ръководи двубоите. От тази гледна точка смятам, че той много ще ми помага.

 

Имаше ли предложения от други клубове, или оферти от чужбина?

Да, имах. Още април месец получих едно две предложения за чужбина, но в момента уча за старши треньор. Ако бях излязъл навън, трябваше да прекъсна обучението. Затова реших да остана. А и най-вече искам да съм със семейството. А и предложението, което ми отправиха от Нефтохимик съвпада с намеренията ми за бъдещето ми развитие. Няма нищо по-хубаво от това.

 

 

 

Треньорството ли е бъдещето за теб?

Отдавна си го мисля, все пак съм към края на своята кариера. Винаги съм искал да се занимавам с това. Не се виждам извън волейбола. Определено това е бъдещето пред мен.

 

Доста хора напуснаха Нефтохимик. Как върви селекцията?

Да, така е. Доста опитни състезатели напуснаха. Останаха предимно млади момчета. Но работихме по селекцията, съставът е почти сглобен. Засега не мога да обявявам имена. Това ще го реши ръководството. Но ще има доста интересни имена, така да го кажа.

 

Каза интересни имена, а ще има ли чуждестранни попълнения?

Да, ще имаме.

 

 

 

Кога планирате да започнете подготовка?

На 1 септември. Първата официална дата от шампионата е Суперкупата, която е насрочена за 15 октомври. Планирали сме няколко контроли. Ще участваме на два приятелски турниар, един от тях в чужбина. Това  е засега на този етап.

 

Това, че си от Бургас доколко натежа за избора?

Не само, че съм от Бургас. Донякъде, това че се връщам в клуба, който ме съдаде като волейболист, тук съм израстнал. Но натежа и това, че получих предложение, което ще ми даде шанс да се заразвия в това, което искам в бъдеще да работя.

 

 

Какви ще са целите за новия сезон?

За отбор, който през последните седем години винаги е на финал,  целите ще бъдат масимално добро представяне в първенството. Да, знаем че ще ни бъде трудно с оглед на селекциите на Хебър и Дея, на Левски също, но нека първенството да бъде по-интересно.

 

Твоят коментар за формата, отборите вече са редуцирани до 14?

Според мен оптималният вариант за елита е 12 отбора. Но това ще се случи по-нататък. При 16 отбора видяхме, че имаше седмици, в които нямаше почти накакъв интерес към двубоите. Мисля, че тази година пак ще има такива моменти. Но така е решила Лигата. Надявам се да се стиге до оптимален вариант, в който шампионатът да бъде много интересен.

 

Как виждаш прекия ви конкурент Дея, с който делите една зала?

Дея се подсилват добре. Техните амбиции са да играят финал. Ще бъде определено много интересно. Пожелавам си двата отбора от Бургас да бъдем в челните позиции.

 

 

 

 

---------

 

 

 

---

 

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини