Волейболът - радостта на Белоградчик


Волейболът - радостта на Белоградчик
Мъжкият отбор на Град донася радост на хората в Белоградчик
03-03-2016 15:01 | Ани Колева

Трудно се прави спорт в малък град, но няма да се откажа, декларира основният мотор на клуба Красен Христов

 

 

След доста усилия от настоящия сезон мъжкият отбор на волейболен клуб Град (Белоградчик) вече  се състезава във втората ни група - Висшата лига. Така местната общественост реализира стремежите си към прогрес във волейбола, като едно малко градче се нарежда сред голечите клубове у нас вече на по-професионална основа.

А от миналата 2015 година Белоградчик се радва и на нова зала, като така се осъществи и мечтата на града. Откриването й стана с гостуване на ЦСКА, а двубоят се превърна в един от най-големите празници в общността.

 

Главно действащо лице, основен мотор и играещ треньор на ВК Град, е  Красен Христов, който неуморно действа за развитието на клуба и неговото съществуване в трудните условия на настоящето.

 

Ето разказа на Красен Христов пред радио Видин за усилията, работата и изграждането на волейболен клуб в Белоградчик.

 

"Редица поколения мечтаехме в Белоградчик да има спортна зала и най-сетне е осъществена тази мечта. За съжаление, сега реалностите са съвсем други. Преди години тук имаше много хора, много деца, но нямаше зала. Сега е обратното - имаме зала, но децата все повече намаляват, градът опустява. Въпреки това, ние успяхме да влезем тази година в професионалния волейбол, единствената радост на хората в Белоградчик са волейболните срещи и те живеят през седмицата с това - да чакат мача в събота". 

 

 

 

 

Залата в Белоградчик - поглед от вътре

 

"Тръгнахме ентусиазирано в началото на първенството, но реалностите са други. Все пак срещу нас играят отбори от големи градове с голям финансов ресурс - Черно море  (Варна), Дунав (Русе), Виктория Волей (Пловдив), Славия (София)... Достатъчно е само да споменем кои волейболисти са излезли от тези школи - Матей Казийски, Виктор Йосифов, Любо Ганев, за да е ясно, че трудно се играе в тази група.

 

Нашият отбор е съставен предимно от местни момчета. Тези момчета са постигнали редица успехи през всичките години, през които работя с тях - от 2008 година. За тези 8 години успяхме да стигнем до тук от нулата и продължаваме. Тази година целта ни е да се задържим в групата. Другата година нещата трябва малко по-сериозно да се прецизират, за да може да сме боеспособни и да се противопоставим успешно на тези големи градове. Трудно е - градчето е малко, в детско-юношеската школа има няколко състезатели, които ще мога да използвам, но това е нищожно в сравнение с школите на Славия, Черно море, Дунав.

 

 

 

Засега тимът на Град е съставен предимно от местни момчета

 

"Аз съм човек с амбиции и винаги гледам напред. Когато открихме залата, казах, че до три години можем да мислим за промоция в най-горната група в България - Суперлигата. За съжаление, ситуацията при подрастващите не е добра в последните години. Освен че няма възможност за подбор, тези, които тренират, нямат амбиции, не са достатъчно ангажирани, нямат необходимото постоянство и отношение към спорта, каквото имаше преди години. Доста от тях се раздвояват между различни неща, нямат навици за спортуване и е много трудно. Мъча се нещо да направя, но не съм оптимист в детско-юношеското направление.

 

 

 

Красен Христов е главният мотор на волейбола в Белоградчик

 

"Винаги съм казвал, че спортът е много хубаво нещо и в момента е един заместител на казармата- калява мъжественост, постоянство, дисциплина, изгражда положителни качества. Не виждам друго нещо в съвремието, което може да постигне това, освен спортът, особено колективните спортове, където хората се учат да живеят в колектив - нещо, което в последните години го няма, всеки се е затворил в черупката си, всеки се занимава със смарт телефона, с таблета и децата се отчуждават едно от друго...", завършва разказа си Красен Христов.---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Красен Христов, Град Белоградчик, Национална волейболна лига 2016 Висша лига
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини