Мозъчен допинг ли е новото оръжие в спорта?


Мозъчен допинг ли е новото оръжие в спорта?
19-03-2016 12:45

 

Учените не само преминават границите, за да намерят лечение за заболявания, те също така се концентрират върху увеличаването на издръжливостта. Това пише президентът на Асоциацията на спортните журналисти AIPS Джани Мерло (на снимката) в писмо до членовете.

Той е сериозно обезпокоен от статия в американското списание Nature, в която се говори за "мозъчен допинг", който може да подобри представянето на спортистите.

"Спортна група от Ски и сноуборд асоциацията на Съединените щати беше тествана в компанията Halo Neuroscience в Сан Франциско. Мозъците на участниците бяха стимулирани с електрически ток, за да се разбере дали така могат да бъдат подобрени постиженията на ски-скачачи, като направи по-лесно за тях да подобрят своите умения", пише в текста в Nature. "Друго изследване стига до предположенето, че определена мозъчна стимулация с ток може да намали способността на спортистите да усещат умора. Подобни технологии могат да помогнат за възстановяване на атлетите след травма или да накарат спортистите да използват "мозъчен допинг", за да получат предимство в състезания".

В статията се казва още, че са изследвани седем елитни скачачи, включително и участници на Олимпийски игри. Ски и сноуборд асоциацията и учените са работели заедно, за да преценят ефикасността на приспособление, което пренася електричество в моторната кора на мозъка, която контролира физическите умения. От Halo Neuroscience твърдят, че тази стимулация помага на мозъка да създава нови връзки и да учи нови сръчности.

Президентът на AIPS с горчивина признава, че допингът е главната тема, когато се говори за спорт. "Почти всеки ден сме бомбардирани от новини за допинг скандали на всички нива. Спортисти, федерации и клубове са следени под лупа и това прави все по-трудно за медиите да вършат работата си с удоволствие", пише Джани Мерло.

 

 

Източник: Tennis24.bg

 

 

-----

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: допинг
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини