Честит празник, спортисти!


Честит празник, спортисти!
17-05-2016 17:00 | Станимира Атанасова

Спортът е най-големият ресурс, който имаме на разположение, когато се озоваваме пред изпитанията на живота

 

Честит празник на всички спортисти, бивши и настоящи, отдали живота си на този феномен - спорта!  Постигайте повече победи и по-малко загуби, както на терена, така и над самите себе си. Чувствайте се специални, защото спортът е най-доброто оръжие, за да изразите себе си. Спортът е една магия, една огромна сила и надежда, която успява да ни окрили, уедини и събере в един юмрук.

 

Именно на 17 май 1894 година в София пристигат първите 10 учители по физическо възпитание от Швейцария, като полагат основите на организираното спортно движение в страната ни след Освобождението. Днес отдаваме почит и уважение към всички български герои спортисти, прославяли името на страната ни тогава. Най-известните са Шарл Шампо и Луи Айер.

 

Шампо е първият участник за България на първите модерни олимпийски игри в Атина през 1896 година. Заедно с Айер полагат здрави основи на съвременния  български спорт. За първи път двама швейцарци внасят у нас футблни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават емблематичната организация "Юнак", която дава пример за подражание и за основаването на популярните до днес дружества - Славия и Левски.

 

Българският спорт има множество постижения през годините, които десетилетия наред издигат авторитета на нашата страна по света и оставят траен спомен в спортния свят. България има 48 олимпийски шампиони и стотици световни и европейски първенци. България има още много спортни шампиони прославили името на страната ни в целия свят. Хиляди накарали националния химн да прозвучи и да ни направи малко по-горди, по-щастливи и обединени. Защото няма по-категорични посланици за родината ни по света от големите шампиони, докоснали сърцата ни с успехите и героизма си, внасяйки чувството за патриотизъм у нас.

 

Но да не забравяме, че преди големите успехи е важно участието, а не победата. Важно е да възпитаме любовта към спорта, да запалим огъня у най-малките, които да се превърнат в дисциплинирани личности. Да се ангажират с физическа активност, да се стремят към постигането на резултати, да се справят с живота чрез спорта, чрез състезанието, чрез изпитанията. Да се научат да полагат усилия, дори когато нямат желание за това. Всичко това представлява най-големият ресурс, който имаме на разположение, когато се озоваваме пред изпитанията на живота. Защото спортът е просто една игра, която може да превърне живота в нещо пълно с много смисъл и надежда!

 

 

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: 17 май - Ден на спорта
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини