От шестицата на Шуменския университет до капитан на националния отбор


От шестицата на Шуменския университет до капитан на националния отбор
Колаж: BGvolleyball.com/lap.bg
27-05-2016 16:00

Или какво свързва Виктор Йосифов и Ева Янева?

 

Нов сезон, нови амбиции и нови капитани на националните ни волейболни отбори и при двете формации - мъже и жени. Виктор Йосифов ще води тима в тазгодишното издание на Световната лига, а Ева Янева ще носи капитанската лента за националките в турнирите от Световното Гран При. 


Така може да обобщим началото на подготовката за предстоящото лято на представителните ни отбори. 


Отговорността да води "Лъвовете" пое Виктор Йосифов, след като големият Владо Николов сложи край на професионалната си кариера. Опитният център заслужи капитанската лента с постоянството и стабилността в играта си, като по този начин винаги е вдъхвал спокойствие на съотборниците си на терена.


Не така обаче стои ситуацията при женския ни тим. За Ева Янева капитанската лента не е нещо ново. През 2010 г. тя е избрана за първи път да бъде капитан на волейболистките ни, а през миналата година отново получава тази чест по време на турнирите от Световното Гран При. Този сезон Ева отново ще води България, след като треньор и съотборнички за пореден път й гласуваха доверие. 

 

Какво е общото между новите капитани на България?

  Освен че Виктор Йосифов и Ева Янева са национални състезатели, а вече и капитани, които много пъти са ни радвали с изявите си, има един любопитен факт, който ги свързва. 

А това е, че и двамата са възпитаници на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". И двамата са завършили специалността "Педагогика на обучението по физическо възпитание и спорт". Съвсем естествено и двамата са играли в университетските отбори по волейбол, защитавайки името на висшето училище. Виктор е завършил с "отличен" бакалавърска степен, а Ева има и двете - както бакалавърска, така и магистърска степен. И ако за централния блокировач е нормално да избере университета в Шумен, предвид това, че той е рожба на Североизтока (гр. Омуртаг, обл. Търговище), то за Ева е малко странно, тъй като тя си е от София. Изборът и на двамата показва, че не само в столицата има качествено образование. 

 

Друга любопитна подробност в биографиите на капитаните ни е, че и двамата са родени в една и съща година - 1985 г. Така пътищата на Виктор Йосифов и Ева Янева минават и през Шуменския университет, за да стигнат днес до капитанската лента на националния отбор. Защото да бъдеш капитан на страната си е преди всичко чест и огромна отговорност. А те са доказали през годините, че притежават нужните качества и заслужават тази чест. ШУ "Еп. Константин Преславски" пък може само да се гордее със своите възпитаници Виктор и Ева, защото и той има принос в развитието им.

 

Автор: Зорница Георгиева


---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Виктор Йосифов, Ева Янева, България национален отбор волейбол мъже, България национален отбор волейбол жени, Шуменски университет
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини