Световна лига с дъх на Рио


Световна лига с дъх на Рио
Има ли кой да спре Франция, който през миналия сезон спечели Лигата, започвайки от втора дивизия? Снимка: ФИВБ
18-06-2016 10:02 | Ивайло Пампулов

Рекордните 36 участници започнаха участие в епизод №27 от комерсиалната надпревара, без мачове в България през този сезон

 

Най-комерсиалният волейболен турнир за национални отбори при мъжете - Световната лига, е вече в разгара си през този сезон. 27-то издание на турнира е с още повече отбори, цели 36, които са разделени в три основни групи (или дивизии). 


Интересното е, че при първото издание на турнира през 1990 г. едва осем отбора участват в надпреварата, а днес са почти пет пъти повече. 


Разширяването и промяната на формата на турнира през този сезон позволи на България да получи уайлд карт (заедно с Аржентина и Белгия) и да се завърне в елита на световния волейбол, след като през миналата година тези три тима бяха във втора група/дивизия. 


Основната новост на Световната лига през това лято е това, че не всеки отбор ще има домакински мачове (както е случая с волейболистите на Пламен Коснтантинов). Ще се изиграят четиристранни турнири в рамките на три седмици, като България е в Калининград, Русия, след това поема към Белград, Сърбия и накрая завършва с етап в Далас, САЩ. След края на всички мачове се гледа общото класиране след края на различните четиристранни турнири. Да, класирането е общо, въпреки че някои от отборите няма да се срещнат в директен спор.

 

Така, първите пет отбора в крайното класиране + домакина Полша ще играят на финалите в Краков през юли.  

 

Регламентът е подобен на този за Световното Гран При при жените, като основната цел е да се спечели време заради наближаващите олимпийски игри в Рио. С формулата на четиристранните турнири, Световната лига ще се изиграе в рамките на четири седмици и така отборите, които ще участват в олимпийската надпревара ще имат време за подготовка. 

 

Важно е да се отбележи, че завършилите на последно място във всяка дивизия от следващия сезон ще играят в по-долната (ако не последват нови промени в регламента...). 

 

Нека хвърлим и един поглед към другите две групи. Във втора дивизия финалите ще бъдат в Португалия, а освен португалците там са още Куба, Канада, Япония, Южна Корея, Чехия, Финландия, Холандия, Египет (победител в трета дивизия през 2015 г.), както и получилите уайлд карти Китай, Турция и Словакия. 

 

В третата дивизия се завръща Германия (след като през миналата година отказа участие заради Европейските игри в Баку), като финалите ще бъдат във Франкфурт. Там са още отборите на Словения (финалист от последното европейско първенство в България и Италия), както и други два дебютанта - Катар с разпределителя Борислав Георгиев и лекаря Ивайло Димов и Тайван. Останалите участници са Гърция, Казахстан, Мексико, Черна гора, Пуерто Рико, Испания, Тунис и Венецуела. 

 

Миналогодишният победител в Лигата е Франция, след като спечели турнира, тръгвайки от втора дивизия. Нещо, което обаче през този сезон няма как да стане, след като отпадна правилото победителят от втората подгрупа да играе на финалите на елитната.  Най-много трофеи има Бразилия (9), следва Италия с 8, Русия с 3, САЩ с 2, Полша, Франция, Куба и Холандия с по 1. 

 

Програмата, резултатите и класиранията в различните групи на Световната лига през този сезон виж ТУК.

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Световна лига волейбол 2016, България национален отбор волейбол мъже, Пламен Константинов, Борислав Георгиев, Ивайло Димов
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини