Волейболът е за всички!


Волейболът е за всички!
Жени на волейболен мач в Техеран, но дали властите в Иран просто не хвърлят прах в очите?
04-07-2016 15:45

Не мога да си представя, че някой няма да гледа волейбол, само защото е... от грешния пол

 

Летни петъчни вечери.  Повечето от нас ги свързват с излизания с приятели, почивка и предстоящия уикенд. Ако обаче има волейболен мач, не очаквайте да ме намерите някъде другаде освен пред телевизионния екран или сърфирайки в интернет и гледайки някои добри мачове (имам си собствена мини тв апаратна :D). Разбира се, по-добре щеше да е посещавам на живо волейболни мероприятия от най-висок ранг, но... в Барселона си нямаме домакинства на Световна лига или друг тип състезания от този калибър.

 

Спомням си първия път, когато отидох на волейболен мач, на живо. Двубоят беше  между националните отбори на България и Полша (през лятото на 2002-ра, ако не се лъжа и победихме с 3:0). От този момент нататък съм била на толкова много и различни волейболни мачове, че ми е трудно да ги преброя.

 

Приятелски мачове.

 

Мачове от българския шампионат.

 

Мачове от Шампионска лига.

 

Международни мачове – Европейски и Световни квалификации, Световна лига, Европейска лига, Световно Гран При, Световно и Европейско първенство и т.н.

 

И всичко това ми се струваше нормално. Никога не съм се питала дали, посещавайки волейболни мачове, случайно, ей така, не се наслаждавам на някакво супер екстра човешко право, което използвам.

 

Този въпрос си зададох за първи път през 2014-та година. Годината, когато  случаят на иранчанката, която живее във Великобритания – Гончех Гавами, възпитаничка на Лондонския университет,  стана обществено достояние. Тя беше задържана в затвор  заради това, че присъства на протест, състоял се извън залата, където се е провеждал волейболен мач. Протест за правата на жените да посещават волейболни мачове в Иран.

 

Бяха нужни пет месеца, за да бъде Гончех освободена от затвора.

 

 

Движение от известни волейболни състезатели и медиите направиха така, че случаят да стане известен и да доведе до волейболен дебат, както в Иран, така и на интернационалната сцена – трябва ли на жените да им бъде позволено да присъстват на волейболни мачове в Иран или не? И в случай, че отговорът е отрицателен, трябва ли Иран да има домакински мачове?

 

За щастие, Гончех беше освободена.

 

И за щастие, най-малкото (голямо) нещо, което се случи е, че светът започна да говори за този проблем. Защо не им е позволено на жените да ходят на волейболни мачове? Волейболът не е ли за всеки? Наистина ли жена може да навреди по някакъв начин на волейболния играч докато просто гледа играта? Или пък самият състезател ще й направи нещо докато е съсредоточен как да спечели мача?

 

Сериозно ли?

 

Последната петъчна вечер не беше различна за мен. Волейболни мачове и добра атмосефра. Дори прочетох новини, че на жените в Иран най-накрая им е било позволено да присъстват на волейболни мачове. Супер! От FIVB дори ни показаха снимки на жени, които подкрепят иранския тим в спортния комплекс Азади в Техеран.

 

Но след това попаднах на един туит до италианските национали Лука Ветори и Матео Пиано, както и до аржентинеца Себастиан Соле. Очевидно иранчанка, която не е успяла да посети мача, пише: „Би ми се искало да бях там тази вечер  и да видя вашия невероятен мач. За съжаление, не се случи, защото аз съм жена.“

 

 

Бум. Почувствах се наранена. Не като жена. А като човешко същество и като волейболен фен. И защото никога не съм си представяла, че ще има ситуация, в която някой ще поиска да отиде на волейболен мач и това негово право ще му бъде отказано. Защото този някой е жена.

 

Едва 466 от 5000 билета са били предназначени за жени по време на мача между Италия и Аржентина.

 

Но това, което е по-обезпоковащо, че жени, които са искали да посетят мача, се оплакват, че минути след като платформата за закупуване на билети е била отворена, тези, предназначени за жени, са били изписвани като „продадени“.  Въпреки обещанието от страна на изпълнителния волейболен орган, че на жените ще им бъде позволено да посетят мачовете през последния уикенд на Световната лига в спортния комплекс Азади в Техеран, иранчанки, които се борят за това спортните събития да бъдат по-леснодостъпни за нежния пол, съобщиха за Times of Israel, че е било невъзможно да се „доберат“ до билет. 

 

На фенове от женски пол традиционно им е забранено да присъстват на спортни събития само за мъже в Иран – усилия са полагани от страна на властимащите това да бъде разчетено като стриктна интерпретация на ислямските норми  - но междувременно много жени „натискат“ тази норма да бъде променена.

 

Разбира се, аз няма как да знам дали всичко това е истина на 100% или не – наистина ли не е имало достатъчно билети? Появиха се и слухове, че жените, показани на снимките от FIVB, са роднини и познати на официалните лица. Към днешна дата, когато имам възможността да посетя волейболен мач от най-висок клас (обикновено в България), обикновено го правя като журналист и чрез акредитация (нормално е, все пак – това ми е работата). 

 

Но ясно си спомням времената, когато трябваше да си купувам билет като „просто фен“ и разочарованието, което изпитвах, когато не успявах да се добера до заветните хартийки, защото са били разпродадени.

 

Това, което не  мога да си представя, е как ли се чувства някой, когато не може да бъде волейболен фен, тъй като е от грешния пол.

 

Надявам се все по-малко жени в Иран да се сблъскват с това усещане.

 

И от цялото си сърце им пожелавам да не спират борбата за своите права.

 

А на световната волейболна общественост – може би е време да  ги подкрепи истински?

 

Защото волейболът наистина е за всички.   

 

 

Виктория Георгиева,

volleycountry.com

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Световна лига волейбол 2016, Гончех Гавами
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини