Олимпийските игри в 5 въпроси и отговори


Олимпийските игри в 5 въпроси и отговори
07-08-2016 16:31

 

"Олимпийски игри – 5 кръга, 5 въпроса", този материал написа специално за BGathletic.com Иван Кутуев, председател на атлетически клуб "Югозапад Благоевград".

Ето какво пише той а Олимпийските игри и мястото на България на световната спортна карта. 1.Къде е България на Световната олимпийска карта?
2. Как се определят представителите на всяка една държава?
3. Какво са Олимпийските игри за един спортист?
4. Какво са Олимпийските игри за Световните сили?
5. Какво са Олимпийските игри за българите?


Олимпийски игри – 5 кръга, 5  отговора:


Модерните олимпийски игри се провеждат за първи път през 1896 година. България е една от 14-те страни участнички в тях. Първият си медал печелим на Олимпиадата в Хелзинки през 1952 година, завоюва го Борислав Георгиев-Моката. Тогава спортът в цялата държава е напълно аматьорски, но въпреки това вече е залегнал доста сериозно в учебните програми на учениците. Изградени са физкултурни салони почти във всяко училище. Основата е поставена. Във всяка следваща олимпиада България завоюва все повече медали. Стигаме до 1980 година, България бележи своя връх, спечелвайки 41 медала от Олимпийските игри в Москва. Да, това е Олимпиадата, която САЩ бойкотира и тук скептиците биха отбелязали, че конкуренцията не е била "като на Олимпиада", да приемем, че е така!


В отговор на този бойкот на Олимпиадата през 1984 година в Лос Анджелис, САЩ, се случва същото, този път от всички държави-членки на бившия социалистически лагер. Те не вземат участие в тази олимпиада, България - също!


Стигаме до 1988 година - Сеул. Вече "измерили си го", Световните сили отново се срещат лице в лице на олимпийски игри. Определяна за една от "най-кървавите" олимпиади, когато все още медалите не са се измервали в пари, спортовете - по комерсиализъм, а в гордост и чувство за национална идентичност. Къде е България в тази люта и ожесточена битка на Световните сили? 1988 година, България завоюва 35 медала. През 1988 година, приятели, 9-милионна България се превръща в гигант на световната спортна карта. Превръща се и в трън в очите за Световните сили - и на изток, и на запад! След тази хронология само „наивникът“ и „слепецът“ биха продължили да се заблуждават, че политиката не играе и не е играла ключова роля в разпределението на олимпийските отличия.
Ако от 1952 до 1988 година графиката на спечелените ни отличия е рязко възходяща, от 1988 до 2012, тя е противоположна, стигайки до 2012 година - Лондон, където буквално се връщаме на изходно ниво, завоювайки общо 2 отличия.


България участва с 51 състезатели, в 14 вида спорт на Летните олимпийски игри в Рио Де Жанейро. Как тези наши спортисти са попаднали там? В зависимост от спорта, квалификационният период, в който те трябва да покрият норматив или завоюват квота, е до 18 месеца назад. МОК няма как да допусне в състезание по борба, например да участват повече от позволяващите квалификационната схема участници. Как борците попадат там? През гореспоменатия период се провеждат така наречените олимпийски квалификации, те могат да бъдат както континентални и световни първенства, така и турнири. Всеки от тях, във всяка категория дава една или максимум две квоти. Има редица случаи, където даден спортист, за да спечели олимпийска квота, трябва да победи настоящ световен шампион или друг, който впоследствие на Олимпиадата ще завоюва медал! В същото време МОК няма как и да допусне в състезание по Лека атлетика на старта на 100 метра да застанат повече от допустимите участници. Тук има норматив. Има „А“, има и „Б“ норматив. При покрит „Б“ норматив, който е изключително близък до „А“, всяка държава може да изпрати до един представител. При покрити „А“ нормативи, всяка държава може да изпрати до трима представители. 

 


Целият текст може да прочетеш в сайт №1 за лека атлетика у нас BGathletic.com, като кликнеш ТУК.


---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Олимпийски игри 2016
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини