Да можеш да понасяш загубите... и да извличаш полза от тях


Да можеш да понасяш загубите... и да извличаш полза от тях
Снимки: ЦЕВ
04-09-2016 18:01 | Ивайло Пампулов

Осмото място от Европейското първенство не е краят на света

 

Националният отбор на България за девойки старша възраст (до 19 г.) приключи участието си на Европейското първенство в Словакия и Унгария на осмо място. 


В последния си мач от надпреварата в Нитра младите волейболистки претърпяха тежка загуба от Германия в спора за седмата позиция в крайното класиране, като срещата приключи едва след 65 минути. На всичкото отгоре, в два от геймовете България остана на 11 точки. 

 

Със сигурност селекционерът Димо Тонев е много ядосан и това е напълно нормално. Все пак, както неведнъж е казвал, той е максималист и гони винаги максималното. Първенството започна много добре за младите волейболистки, които записаха две победи. За съжаление, обаче, те останаха и единствените, защото до края на турнира регистрираха само загуби. Не си тръгнаха веднага след края на груповата фаза, имаха шанс за място в четворката и играха за разпределение на местата от пето до осмо. И останаха осми, което далеч не е максимума от техните възможности. 

 

Въпреки всичко обаче може да се извлече нещо позитивно от Европейското първенство, което завършва днес. Още повече, че този отбор прогресира с цели четири места в сравнение с еврошампионата преди година в Пловдив, когато не отлепи от дъното. 


Дори и тежки загуби като тези от Италия и Германия в борбата за разпределение на местата от пето до осмо място, могат да донесат ползи. Всеки спортист трябва да умее да понася загубите. Научи ли се да го прави, по-добрите времена ще дойдат без никакво съмнение. 


Загубите често служат и за допълнителна мотивация. Мотивация за още повече тренировки и работа в преследване на своите цели и мечти. 


Все пак, с това осмо място не е свършил светът за тези български волейболистки. Напротив, те се пребориха за мястото си на това европейско още от първата възможност, след това бяха на ръба от влизане в четворката, но в крайна сметка останаха осми. И въпреки двете загуби, с които завършиха, това осмо място си го спечелиха, след като цяло лято се подготвяха усилено с цената на жертви и лишения.


Някои ще кажат, че е можело повече. Възможно е, но реалността е тази: България завърши на осмо място. Да го приемем с усмивка и да се направят правилните заключения, на трезва глава!


---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: България национален отбор волейбол девойки, Димо Тонев, Европейско първенство волейбол 2016 девойки
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини