Димо Тонев: Стъпка напред, но не голяма (Обзор)


Димо Тонев: Стъпка напред, но не голяма (Обзор)
Снимка: ЦЕВ
05-09-2016 12:11

Коментар на треньора на девойките до 19 години за представянето на Европейското първенство

 

Националният отбор по волейбол на България за девойки до 19 години, който е воден от треньора Димо Тонев, завърши на осмо място в крайното класиране на Европейското първенство 2016 в Словакия и Унгария.

 

Европейското първенство 2016 през погледа на самия Димо Тонев, представянето на момичетата и тяхното касиране, прочети в цялостния анализ на селекционера, който публикуваме в блога му в BGvolleyball.com:

 

"Ако трябва да направим обзор на представянето на девойките, мисля, че трябва да разделим Европейското първенство на два етапа. Първият е самото класиране и участието на първенството. Вторият  е в какво състояние са нашите състезателки и колко са подготвени да участват на едно такова голямо състезание. Фактът, че сме между първите осем, класирани за европейското вече е стъпка на пред. Защото, знаете къде бяхме на предишното Европейско, без победа. Тук трябва да отбележим, че нашият отбор участва с по-млади състезателки, като пет от тях са 1999 година и една 2001 година – половината отбор. Но това е така защото нямаме други.

 

На самото Европейско 2016 трябва да кажем, че направихме не лоши мачове в групата. Разбира се, с неудовлетворението от моя страна, че начина, по който играхме в подготвителния период (имам в предвид мачовете с Италия) и начина, по който играхме тук,  е различен. Това го отчитам на психологическия момент, който има върху състезателките, това че участват на европейско първенство. Отчитам го на това, че когато се изправиха срещу отбори, които ги бяха били с 3:0 на предишното Европейско първенство в Пловдив, те не можаха да покажат играта си и на 10%. Имам в предвид мача с Белгия, който бе много важен. Почнахме да  играем добре, но в крайна сметка напрежението си оказа думата и направихме 60 грешки!

 

В момента обаче, в който момичетата разбраха, че влизаме в първата осмица, от там нататък състезателките се демотивираха тотално. Нещо, върху което трудно може да се въздейства. Като сложим и техническите грешки, които са нещо нормално на тази възраст, играта не се получава.

 

Въпросът е друг: дали отборът игра правилно и тактически изпълняваше това, което трябва. Аз вече го казах и в предишните интервюта, отговорът е „не“. Състезателките не са подготвени да изпълняват тактически задачи. Като сложим и многото технически грешки се получава един срив при тях, който е не толкова, че не могат да изпълняват някои неща, а от самият момент, че са на Европейско първенство и нещо се случва. Нямам представа какво се случва. Няма обяснение. Питам ги и тях, и те казват  „не знаем“. И тук говорим за елементарни неща. Особено в последните два мача, които играхме. Елементарен сервис на Италия, в този мач италианките ни биеха къс сервис, а ние не можем да влезем да си посрещнем. Просто пускаха ни топки, които не можем да отразим.. Нямаше някаква супер игра на другите отбори, при която да кажеш: „Тези ни надиграват защото играят супер“. И другите играят толкова слабо, колкото и ние, но ние правим повече грешки и от там идва цялата работа.

 

Ще си направим анализи, вече накарах нашия статистик да извади по елементи всяка една състезателка как се е представила на това Европейско. Трябва да кажем, че дадох възможност на всички състезателки да влезнат според това колко са подготвени и да вземат участие и да помогнат. Някои в отделни моменти се включиха добре, други - не толкова. Мисля, че не е нужно да персонализирам. Ще се съберем ние отбора и ще си кажем. Защото цифрите говорят ясно. Имаме точна статистика за това, коя колко време е играла, как е играла по отделните елементи и всичките тези неща.

Този турнир ще изиграе добра роля в цялостното развитие на тези състезателки. Колкото повече мачове се играят, толкова повече опит се трупа. Дори в такива мачове, които се губят с 0:3, видяхме нещо, ето влезе една състезателка Елена Бечева от пейката и се включи добре... Няма как да искаме да имаме равностойни състезателки, ако не им даваме възможност да играят.

 

Следващата година има квалификация за световно първенство за тази възраст. Лошото е, че няма кой да присъединим към този отбор. Трябва да присъединяваме по-млади състезателки, които още повече не са готови. И другото е, че ако искаме да имаме по-големи успехи, трябва да  отделя повече време за женския волейбол. За централизирана и целенасочена работа с момичетата".
---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: България национален отбор волейбол девойки, Димо Тонев, Европейско първенство волейбол 2016 девойки
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини