Самуеле Папи - колекционерът на рекорди


Самуеле Папи - колекционерът на рекорди
Снимка: lprvolley.it
17-11-2016 21:01 | Ивайло Пампулов

Да си либеро е много трудно, защото нямаш шанс да поправяш грешките си, както останалите на терена, коментира големият волейболист

 

800 мача зад гърба му измежду Серия А1 и Купата на Италия, но следващият си остава все така най-важен. А за Самуеле Папи и най-добрият. Така се случи в неделя, когато преди двубоя с Равена получи специална фланелка от шефа на Пиаченца Роберто Пиги, а след това бе избран за MVP в 801-ия си мач. Признанието за Най-добър в мача Саму получава за втори път през този сезон. И ако срещу Верона той игра на своя пост посрещач, то срещу Равена стори това като либеро заради проблемите на титуляра Лорис Маниа. "Трябва да отбележа, че беше специален ден", коментира 44-годишният волейболист. 


Трябваше да се откажете в края на миналия сезон, а вместо това ставате най-добър в мача за втори път от началото на това първенство. Коя награда ви удовлетворява повече - тази като посрещач или тази като либеро?

Когато се получава награда, е все така хубаво. Но аз предпочитам да нападам, защото да имаш възможността да забиваш важни топки, ти носи специални чувства. Като либеро може да посрещаш добре, но от този момент нататък нищо не зависи от теб. Играейки в зона 4 успяваш да бъдеш повече време в мача, защото си винаги на терена. 


Кондиционният треньор Карлос Де Лелис заяви, че не ви е виждал в по-добра форма. А през май ще навършите 44 години, рекорд за спортно дълголетие в модерния волейбол..

 Ако го казва той, следователно има право, защото разполага с всички данни от различните сезони, а тестове правим постоянно. Без съмнение, ако говорим за скачане, се чувствам много добре, но трябва да разбера за колко време ще успея да задържа това ниво на бързина и да направя сравнение с предишни години. 

 

След 27 години в А1 намира ли се някой, който ви поздравява по телефона след награда за MVP?

 Все някой се обажда по телефона, приятелите от по-старите поколения все още не са свикнали и се поздравяват. 


Преди няколко години заявихте, че няма да играете никога като либеро, защото е позиция, която не ви харесва. Променихте мнението си и започнахте да уважавате новите ви задължения?

От средата на миналия сезон, когато започнаха да ме използват предимно в посрещане, започнах да приемам тази роля. В началото страдах, че не съм през цялото време на терена и това постоянно излизане и влизане ми тежеше. За да преодолееш трудните моменти трябва да си винаги ок с главата. Ако си позитивен, успяваш да играеш по-добре и да бъдеш по-полезен на целия отбор. 

 

Статистическите данни сочат, че през последния кръг сте втори по перфектни посрещания след колегата ви Гои от Равена..

 Извън цифрите и процентите твърдя, че най-важно е поведението на терена. Може да минат цели минути, в които не докосваш топката, а след това при първия допир да допуснеш грешка. И въпреки всичко трябва да оставаш в мача. Точно това е един от аспектите на поста либеро, които смятам за най-трудни. 

 

Като се играе само в посрещане е по-важна техниката или главата?

 И двете. Техниката е основна, но с главата трябва да мислиш винаги позитивно. Ако ти направят точка в посрещане, нямаш възможност веднага да се реваншираш, за разлика от един краен нападател, който може да се поправи дори в същото разиграване. И точно заради това менталната гледна точка е много важна. 

 

Вече можем да ви наречем "колекционер на рекорди". Но след всички тези върхове, безкрайна серия от спечелени трофеи и награди дори като посрещач и либеро, би ли ви харесало един ден да поиграете и като разпределител, за да обогатите още повече богатата ви визитка?

 Не съм способен, но за забавление - защо не? Миналата година на тренировка пробвах да дам три бързи топки на центровете ни. Не вдигах толкова зле, но се уплаших, защото скачаха много близо до мен и така бързо им предложих да сменим стратегията...

 

Матео Маркети, 

"Гадзета дело Спорт"


---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Самуеле Папи, Италия мъже
Коментари
palms bet 7sport.net
Други новини