Марина Ковачева - от студената зала до финал за Купата на Кипър


 Марина Ковачева - от студената зала до финал за Купата на Кипър
21-12-2016 19:00 | Малинка Димитрова

 

Разбира се с по-младите в отбора, помага на всички  

 

 

Момичетата на Марица донесоха много емоции на Пловдив тази година. След като дублираха титлата си, станаха първият български отбор - участник в Шампионската лига, където играха със световния клубен шампион Еджзаджъбашъ (Истанбул) и напълниха Колодрума с над 3000 човека. През януари "жълто-сините" продължават участието си във втория по сила клубен турнир - този на ЦЕВ. Публикувахме няколко истории на ключови лица на тима, ред е на диагоналът Марина Ковачева.

 


Марина Ковачева е една от най-опитните състезателки на Марица и е вдъхновение за по-младите в тима на жълто-сините. Няколко пъти е играла в чужбина, където е натрупала безценен опит. Родена е на 1 декември 1987 г. в Пловдив. Започва с волейбола на 11 години. Забелязва я Цеца Тенева, по време на традиционната селекция по училищата. Отива в зала Дунав, харесва й, и така до ден днешен.

 

Не е от спортно семейство и сама се запалва. Първите й изяви в чужбина са в отбора на Сан Вито де Нормани от Серия А2. После играе и за кипърския Аполон (Лимасол), известно време се състезава и за  турския полицейски отбор Бартън. Миналата година се състезаваше за румънския Пеницилина (Яш). В първите три тима прекарва по един полусезон, а в Румъния играе цяла година. Най-големия си успех по време в чужбина постига в Кипър, където играе финал за Купата на страната и печели второ място в шампионата. Като най-плодотворен период по отношение на опита обаче определя престоя си в Италия. "Ако отнякъде можех нещо да открадна - оттам съм го взела. Все пак Италия е сила във волейбола, треньорът също беше добър", твърди Марина.

 

При подрастващите редовно е била част от националните гарнитури. "Заради Б отбора на жените пропуснах абитуриентската си вечер. Трябваше да избирам и избрах национала", спомня си волейболистката. 

"Много е трудно без конкуренция у дома. Треньорът постоянно ни повтаря как трябва да гледаме повече към европейските мачове и да се готвим за тях. Не е лесно цяла седмица да тренираш усилено, за да изиграеш един безсмислен мач. Замисляла съм се, че ако вместо него проведем редовна тренировка, ползата ни ще бъде по-голяма. Има мачове, от които излизаме, без да сме се изпотили. Ситуацията е неприятна, но в крайна сметка става дума за пари. А да не забравяме, че и Марица е минала през подобни проблеми. Още помня как съм тренирала на минусови градуси в зала Строител, с по 4-5 горнища, шапка и ръкавици", казва Марина. 

За мача в Шампионската лига споделя: "Няма как да няма тръпка и емоция. Видяхме, че дяволът не е чак толкова черен, те също са хора, нямат по три ръце и три крака. Вярно, класа или две над нас са, но тези срещи бяха един ценен опит. Сверихме си часовниците и осъзнахме, че няма невъзможни неща."

 

"14 жени сме, не е лесно, всяка е със собствено мнение. Понякога се сдърпваме, но правим отстъпки. Засега нещата вървят. Лично аз се опитвам да помагам на всички. Дори понякога съм малко по-остра, правя забележки, чак след това осъзнавам, че едно нещо може да се каже по три различни начина. Но това е част от пътя, по който трябва да минат и по който и аз съм минала", разказва Марина за отношенията в отбора. 


 След активната си кариера Ковачева смята да остане в спорта. "Би ми се искало да остана във волейбола. На мен това ми е животът, друго не съм правила. Ако трябва да сменям попрището си, сигурно ще изживея голям шок. Иначе имам бакалавърска степен по физическо възпитание в ПУ".  

Интересите й извън в залата са разностранни. "Обичам да прекарвам много време с приятелите ми, които рядко виждам. Чета много книги, обичам да готвя. Отскоро живея сама в Пловдив и ми е малко по-трудно, тъй като няма за кого да готвя, но умея да правя доста неща в кухнята. За рождения си ден почерпих отбора със собственоръчно приготвена торта", завършва волейболистката.  

 

 

Източник: marica.bg

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Марина Ковачева, Марица, Национална волейболна лига 2017 жени
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини