Церемониите - начин на употреба


Церемониите - начин на употреба
21-12-2016 21:15 | Малинка Димитрова

 

Коментар на колегата Любомир Тодоров за награждаването на Спортист на годината  

 

 

Отмина церемонията за определяна на 59-ия спортист на годината в България. Напълно заслужено спечели Мирела Демирева, следвана от Елица Янкова и Радо Янков. Едва ли някой се е съмнявал, че точно двете олимпийски медалистки и носителят на световната купа ще оформят челната тройка в класацията.

В този смисъл смятам, че само те тримата трябваше да бъдат на награждаването. Защото истината е, че спортът ни не върви нагоре и определяне на десетка вече звучи малко мегаломанско. А някой помни ли кой беше деветият в анкетата от миналата година, примерно? Смятате ли, че Цвети Пиронкова ще си добави в биографията, че е била спортист №10 на България през 2016-а?

Така ще се избегне и конфузът да не идват част от намерилите място в топ 10. Вчера Пиронкова и Александър Везенков изпратиха видеообръщения и човек, който да получи наградите от тяхно име - братът Енчо Пиронков и председателят на баскетболната федерация Георги Глушков. А Григор Димитров не направи нито едно от двете.

Но както коментира снощи един уважаван от мен бивш председател на успешна спортна федерация: "Колкото повече българския спорт отива към дъното, толкова е по-помпозно награждаването на "Спортист на годината".

Наистина церемониите стават все по-разводнени и безсмислени. Върхът за мен вчера беше награждаването на Кубрат Пулев от Светлин Русев. Опитът да се приобщят хора от изкуството и науката към спорта и да бъде направено събитието светско, не ми се стори много сполучлив. А и едва ли очакваме Кобрата да бъде поканен да произнесе слово при следващата изложба на академика.

За мен решението е просто. След като нямаме толкова спортни герои, да се прави допитване само за челна тройка и отбор. Може да се мисли и вариант за награждаване на първите трима при мъжете и при жените, както е в Германия и както е в допитването на Международната асоциация на спортните журналисти. За да няма онеправдани и недоволни, нека техните федерации си ги наградят по заслуги. А и има още доста анкети у нас, т.е. намира се място под слънцето за всеки, изявил се през годината.

Церемонии има по цял свят, това е едно признание за труда и постиженията на топспортистите, примесено с доста пиар и медиен шум. Но в България не бива да се опитваме да подражаваме на най-бляскавите награждавания, а трябва да го даваме по-скромно. Поне докато не се появи генерация от световно признати атлети.


 

Източник: tennis24.bg

 

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Спортист на годината 2016, Мирела Демирева, Елица Янкова, Радослав Янков
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини