Изкуството на спорта


Изкуството на спорта
22-12-2016 20:31

Въпреки критиците, организаторите на спортния бал дръзнаха да разчупят традициите

 

Може ли една сцена да събере спортиста, музиканта, художника, балерината и лекаря? Не, това не е начало на виц, в който ще влезе и Бай Ганьо. Това е въпрос, на който аз ще отговоря. Под различни форми той е задаван в последните 20 часа, а поводът е 59-ата церемония за награждаване на Спортист на годината в НДК. 

 

Ще започна с отговора на друг въпрос – знаете ли, че в Древна Гърция спортът е считан за едно от изкуствата? Да, така e. Това се учи в I курс на Националната спортна академия.

 

Когато са се провеждали Древните олимпийски игри не само войните са били прекратявани. Но в програмата на Игрите са влизали спортни състезания, но и конкурси за различни изкуства. Спортът е бил част от изкуството. 

 

Вече в XXI век - по време на 59-ата церемония за Спортист на годината атлетите бяха наградени от величия в различни области - легендарния художник Светлин Русев, началника на ВМА ген. проф. Николай Петров, златния учител на България – физикът Теодосий Теодосиев, живата легенда на рока Данчо Караджов, примабалерината Маша Илиева, актьора и преподавател в НАТФИЗ Ивайло Христов, номинирания за "Грами" цигулар Веско Ешкенази. 

 

Присъствието им на сцената беше рязко осъдено. А критиците изтъкнаха факта, че у нас имало достатъчно величия в спорта, които могат да наградят наследниците си. Но организаторите на спортния бал дръзнаха да разчупят традициите и всъщност ни напомниха, че спортът е изкуство.

 

Яна Касова,

BGathletic.com


Целият текст може да дочетеш в сайт №1 за лека атлетика BGathletic.com, като кликнеш ТУК.


---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Спортист на годината
Коментари
palms bet 7sport.net
Други новини