Спортна генетика


Спортна генетика
03-01-2017 12:36

Отговори на доста въпроси, които вълнуват доста спортисти

 

Много често професионалната спортна кариера завършва с много въпросителни. Краят на моята беше гарнирана с травма и дълго сама търсих отговор на въпроса „от къде се появи тази фрактура на двете кости на подбедрицата?”. На заден план останаха „до къде можех да достигна?”, „колко медали още можеха да бъдат мои?”, „защо само на 23 г. трябваше да сложа край?”. 

 

Повече от десетилетие, след като прекратих профи-бягането през препятствия в леката атлетика, направих генетичен спортен тест NGSport, предлаган от компанията NutriGen. Не знаех защо и какво ще покаже, но потърках тампоните по вътрешната част на бузата си и предадох своите гени за изследване. И само няколко седмици по-късно въпросителните, с които завърши спортната ми кариера, получиха отговори. Ако този тест ми беше направен във времето докато спортувах професионално, то кариерата ми можеше да бъде много по-продължителна. 

 

Това, което първо разбрах, от изследването беше, че съм много талантлива и спортът е загубил много с оттеглянето ми. Това е малко в кръга на шегата, разбира се. Генетичното изследване показа, че мускулатурата ми е много подходяща за аеробно и анаеробно натоварване, но с малък превес в реализиране на отлични резултати в спортовете, изискващи бързина и сила. Това не ме изненада – нали някога бях спринтьорка. А това, че мускулатурата ми е подходяща за спорт, също беше ясно. Че имат талант за спорт децата осъзнават още, когато забележат, че са любимци на учителя по физическо възпитание.

 

Целият текст може да дочетеш в сайт №1 за лека атлетика BGathletic.com, като кликнеш ТУК.

 

Яна Касова, BGathletic.com,

бивш национален състезател по лека атлетика, бронзова медалистка на 100 м с препятствия от ЕП през 2002 г.


---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: лека атлетика, спортна генетика, Яна Касова
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини