Как да се предпазим от контузии на глезена


Как да се предпазим от контузии на глезена
30-01-2017 11:00

 

Състезателят на баскетболния Левски 2014 – Кирил Райков   е един от блогърите на BGbasket.com. Освен с професионалната си кариера, от дълго време 29-годишното крило се занимава активно с фитнес, йога и здравословно хранене. Докато играе през последните години в Норвегия Райков работи и като фитнес инструктор и диетолог в една от най-големите фитнес вериги на Скандинавския полуостров. От няколко години всяко лято той е част от треньорския екип на елитен баскетболен камп в САЩ за подрастващи, където отговаря за физическата подготовка на децата. Обучението му като треньор по баскетбол в Националната спортна академия “Васил Левски” също му помага много.

 

От началото на 2017 година всяка седмица Кирил Райков публикува всяка седмица в BGbasket.com полезни материали за кондиционна подготовка  и хранене. Към тях ще може да гледате допълнително и образователни видеа в неговия YouTube канал. Смятаме, че здравословното хранене и физическата подготовка са съществено важни за изграждането на всеки спортист, а съветите на специалист като Кирил могат бъдат от голяма полза за баскетболната аудитория и най-вече на подрастващите състезатели.

 

Ето и най-новата му публикация, която е свързана с мобилността на глезена: 

 

Ако сме контузени и стоим отстрани на пейката, гледайки как нашите съотборници играят любимата ни игра, поне едно е сигурно - първо чувството е адски гадно и второ, ако постоянно сме контузени, шансът да станем по-добри е равен на 0. За това трябва да бъдем проактивни и да мислим как може да направим така, че да не получаваме бъдеща контузия.

 

Тук идва мястото на упражненията за мобилност и предпазване от контузии.

 

Всяка става в човешкото тяло има цел. Някои стави трябва да бъдат стабилни като коленете, докато други трябва да бъдат мобилни като глезен, таз и рамене. Ако някоя от ставите, които трябва да са мобилни, станат стабилни, тогава рискът от контузия се увеличава драстично, защото тялото търси компенсация на тази мобилност в най-близката става, която цел е да бъда стабилна. Какво се случва, когато имам стегнати глезени и проблеми с мобилността - тялото е умно и търси тази мобилност в коляното, а когато това стане, най-честият резултат са скъсани кръстни връзки.

 

Процентът на контузиите на коляното в последните 10-20 години се е увеличил в пъти повече, отколкото преди това. Причината за това са високите маратонки, наглезенки, тейпове и всички средства, които стабилизират глезена и ограничават неговата мобилност. Тогава функцията на глезена се замества от маратонките и други аксесоари и мускулите спират да работят правилно. Отгоре на всичко освен, докато играем баскетбол, ние и ходим в останалото време в ежедневието с високи маратонки за баскетбол, което още повече де-мобилизира глезена и ходилото.

 

Аз съм яркият пример за това, защото от малък нося високи маратонки по цял ден и мобилността на глезена ми беше потресаваща. Когато бях в началото на 20-те си години, тогава бях в такава физическа форма, че можех да изкарам 3 мача без да спирам, но грам не подозирах, че просто слагах натоварване върху дис-функционалното ми тяло. Тогава изкълчвах глезените си редовно, носех наглезенки на тренировки, а на мачове слагах стегнат тейп. Веднъж забравих наглезенките си и се чувствах толкова нестабилен, когато скачах и тичах.

 

Когато ограничим мобилността и функцията на глезена, той забравя как трябва да работи. Малко подобрение на мобилността може да подобри отскока ни, да ни направи по-стабилни, по-бързи и взривни и да ни предпази от контузии. Глезенът има 26 кости и всяка една от тях трябва да работи в синхрон, за да имаме функционално тяло. Глезенът е основата на нашето тяло и както всяка една основа на къща, тя трябва да бъде стабилна и добре подредена.

 

Първото нещо, което може да направите, за да имате добри глезени, е да тестирате мобилността си, да видите къде се намирате и да започнете да работите за мобилност с различни упражнения.

 

ДОЧЕТЕТЕ - ТУК

 
---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: тренировки, здраве, Кирил Райков
Коментари
palms bet 7sport.net
Други новини