Живот след спорта


Живот след спорта
23-04-2017 19:30 | Малинка Димитрова

А сега на къде, е често задаван въпрос след приключване на спортната кариера 

 

Когато сте на около десет години, започвате да тренирате някакъв спорт и да мечтаете един ден да попаднете в първия отбор на клуба. Ако тренирате неуморно всеки ден, преследвате целта си и имате поне малко талант, след известно време, наистина може да се окажете в този отбор.

 

А тогава ще мечтаете да играете в националния отбор или просто по-добър клуб. След няколко години, когато вече сте в националния отбор, започвате да мечтаете за голям чуждестранен клуб.

Всичко върви чудесно, вие си вършите работата. Може би не се наслаждавате на всяка секунда тренировка, но обичате играта, жадни сте за победи. 

 

С много труд и жертви, изкарвате няколко сезона в чужбина или в по-добър клуб във вашата страна, и когато се обърнете, вече сте минали 30. Вече сте ветеран и много клубове затварят вратите си за вас.

 

През цялото това време вие ставате, закусвате, тренирате, обядвате, почивате, пак тренирате, вечеряте, спите и т.н. Ден след ден, месец след месец, имате същия ритъм на живот с няколко почивни дни и ваканции с любимите хора. Не познавате друг начин на живот. Всичко друго за вас е бавно, скучно и неразбираемо.

 

Един ден се събуждате - болят ви различни части на тялото, чувствате се уморени от всичко и осъзнавате, че трябва да спрете. Ставате на 35 години или повече (има състезатели, които са в много добра форма на четиридесет, което е възхитително), не можете да си намерите подходящ клуб, за който да се състезавате и си казвате: "Достатъчно!"

 

В деня, в който ви дойде тази мисъл, си задайте следния въпрос: "А сега на къде?". Двадесет години животът ви е бил отдаден на спорта, което прави трудно заниманието с други неща, както и намалява времето за образование (е, има и изключения). Може би сте успяли да спестите малко пари по време на кариерата си, а може би не. Има и спортове, в който няма никакви професионални договори. Независимо от това, умът на професионалния спортист се използва винаги е зает с нещо. В момента, в който започнете да бездействате, се чувствате изгубени и объркани. Затова трябва нещо да правите, да работите върху нещо.

 

Има хора, които са готови за този ден, за нова професия. Те са няколко, като за професионални спортисти.

 

Някои не намират сили да признаят пред себе си, много хора се страхуват да променят ритъма си на живот, така че те да продължават да тренират без клуб, с надеждата, че те все още могат да сключат договор за поне един сезон или още няколко месеца. И така просто забавят срещата с въпроса "А сега на къде?" Това е добре - всеки прави най-доброто, на което е способен в определен момент.

 

Някои работят в даден клуб като мениджър на отбор или на друга длъжност. 

 

Има и такива, които не знаят какво да правят, така че те започват да злоупотребяват с алкохол или други субстанции, попадат на лоша компания и загубват пътя си.

 

Някои остават в спорта като треньори, повече или по-малко успешни, защото да си добър играч не означава непременно, че си и добър треньор. И обратно - много успешни треньори не са добри играчи. Чудили ли сте се как е възможно това?

 

Един бивш спортист може да стане и актьор, писател, журналист, или нещо друго.

 

Колко пъти сте чували бивш спортист да отвори кафене или ресторант? Това е стереотип, често срещано явление в бъдещия живот на бившите спортисти.

 

Има хора, които виждат тази работа като част от бизнеса, които наистина искат да притежават кафене или ресторант и подхождат отговорно и професионално, и има хора, които просто нямат какво друго да направят, които се съмняват своите знания и способности. Те седят всеки ден на тяхната маса в ъгъла на кафенето, разказвайки истории за славното им спортната си кариера, някак си все още оставаща в миналото.

 

За всеки бизнес, след спортна кариера, ще ви бъдат необходими нови и различни умения в сравнение с тези, които сте имали като активен спортист.

 

Добрата новина е, че можете да научите всичко, което трябва; просто трябва да инвестирате време и усилия за овладяване на новите умения. Точно както в началото на кариерата ви, когато сте се учили на движенията и техниките на вашия спорт. Можете да използвате много умения, които познавате от спорта: дисциплина, постоянство, можете буквално да копирате техники, които познавате от спорта в новата си професия.

 

Всички от изброените са отговорили на въпроса "А сега на къде?" По свой начин. Дали са щастливи и пълноценни в новите си кариери? Само те си знаят... Ако отговорът е "да" - чудесно! Ако е "не", може би трябва да си задават въпроса отново, и да намерят някои нови, по-добри отговори... 

 

Кариерата в спорта е хубав период, който преминава. Но след нея идва друг по-хубав период, нали? 

 

 
Източник: WorldofVolley.com, превод: Малинка Димитрова

 

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: волейбол
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини