Дъвчете по две листа здравец на ден


Дъвчете по две листа здравец на ден
24-05-2017 13:22 | Ани Колева

Прилив на енергия и страхотна форма с различни растения от градинския двор

 

На вилата имам една съседка, която не умее да се придвижва по друг начин, освен да тича. Леля Марче подтичва, докато плеви картофите, докато бере домати за салатата и джоджен за боба, докато вари ябълков оцет.... Припка непрекъснато, а е на 81 години, които никой не би ѝ дал, защото изглежда на не повече от 65.

 

Обикновена добра отрудена жена, била е учителка, отгледала е трима сина, а сега се е посветила на градината, внуците и кучетата си.

 

Ето нейната рецепта за бодра стъпка и над 80 г., основана на... плевелите.

 

"Почти всяка сутрин си късам няколко листа коприва и си правя 2-3 чаши отвара от тях. През целия ден си я пия, вместо вода. Копривата избуява непрекъснато и заема все по-големи пространства от двора, трябва всеки ден да се боря с нея. Но е и много полезна за укрепване на имунитета.

 

Не е вярно, че е добре да се консумира само пролет и есен – ценните ѝ съставки, най-вече желязото, не намаляват през лятото. А за зимата си изсушавам и си слагам по малко във всяка манджа, която готвя. Когато имам време, си сварявам повече копривена отвара и си измивам косата с нея или с вода, в която са накиснати млади орехи и орехови листа – заздравява косъма, а и все си мисля, че косата ми не е толкова бяла, колкото на другите баби...

 

Докато работя по градината, си късам я морков, я малини, и си ги ям вместо закуска. Откъсвам си и по 1-2 листенца здравец, измивам ги и ги сдъвквам. Някои го пият на запарка, аз си го дъвча, защото заздравява венците. Благодарение на този ароматен плевел също нямам високо кръвно налягане, спокойно ми е. Здравецът има успокояващо и противовъзпалително действие. Не си ли чувала, че листа от здравец и жиловляк се слагат на рани, за да спре кръвта? Ям готвено само с пресни зеленчуци, и през лятото ги предпочитам сурови, на салатка.

 

Кафе пия следобед, но не всеки ден, редувам го със запарка от жълт кантарион. Може да го смеся с мащерка и маточина, а може и само от него.

 

Още от баба си знам, че е много лековит при проблеми със съня, за всякакви душевни разстройства. Баба правеше от жълт кантарион крем и сапун за мека кожа, а от червен кантарион, който е отровен, забъркваше лекарство за когато те болят уши.

 

Яд ме е, че не знам точните рецепти, защото кантарионът расте навсякъде – между джоджена, покрай оградата... Вечер си пийвам по чаша вино от касис - сама си го правя, или ракийка, когато ми дойдат гости!"

 

 Източник: missis.bg

 
---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини