Възмездието на Анна Тарес


Възмездието на Анна Тарес
28-05-2017 18:30

Дългогодишният национал и един от големите ни играчи по водна топка Любо Бонев разказва невероятна и поучителна история от синхронното плуване

 

Може би някои мои приятели във Фейсбук са забелязали, че допреди 2-3 години публикувах доста снимки от различни състезания по синхронно плуване. Даже един мой бивш съотборник ми каза: „Айде стига си се лигавил с това синхронно плуване, дай нещо по-мъжко!“ Дай, дай, ама като нямам мъжко.

 

Причината беше, че дъщеря ми Емилия тренираше доста сериозно и покрай нея ходех на всевъзможни турнири - от шампионати на Каталуня до световни първенства. Какво да правя, имах ли друг вариант?

 

Когато през 1981 г. на европейското първенство в Сплит за първи път видях на живо синхронно плуване и през ум не ми минаваше, че животът ще ме срещне с този атрактивен спорт. Честно да си кажа, тогава не се впечатлих особено от самия спорт, който беше бавен, с елементарни фигури и без всякаква динамика. Но ме поразиха фигурите на синхронистките.

 

В какво друго да се вгледа едно момче на 19 години! Няма да ги описвам подробно, за да не потекат лигите на някой, както стана с мен, когато ги видях отблизо на купона, вечерта след края на първенството.

 

Имаха типичното телосложение на плувкини с широки рамене, издължени крайници и тесен ханш, но без излишните мускули и огромни размери на тогавашните плувкини от ГДР.

Някъде наблизо бяха и те, Уте Гевенигер, Карен Метчук и компания, които изглеждаха като от друга планета. Кълна ви се, че като видях Карен Метчук в гръб я помислих за мъж!


На следващите европейски първенства, на които участвах, от Рим 1983 г. до Атина 1991 г., ходех да гледам синхронно плуване винаги, когато можех.

В началото на 80-те години доминираха англичанките, после французойките, докато рускините не решиха, че ще са първи. 

И до ден днешен са на върха винаги, когато участват. От европейското в София 1985 г. започнаха да участват и нашите синхронистки.

Разбира се, главна виновничка за това е легендарната Бистра Димитрова, която създаде синхроннто плуване у нас и състави първия ни национален отбор.

 

Тя, както и първите ни синхронистки Албена Младенова, Албена Ненкова, Любима, Ирина, Ели, Мирослава, а малко по-късно Мария Шпицер и Велика Камбурова имат безброй много заслуги за развитието на този спорт у нас, но и една друга, която касае мен – те са една от причините и дъщеря ми да тренира синхронно плуване.

 

 

Мисля, че това е перфектния спорт за едно момиче. Съчетава плуване, танц и работа в екип, но без жестоките натоварвания в съвременното плуване или тежките понякога контузии в художествената и спортната гимнастика.

 

Напротив, самото съприкосновение с водата и движението в нея лекува контузиите.

 

Сега няма да ви разказвам за Бистра и нейните момичета, въпреки че имаме много часове прекарани заедно по басейните и състезанията. Ще ви разкажа за еквивалента на Бистра в Испания – Анна Тарéс. Нейната история е колкото тривиална, толкова и поучителна.

 

Анна е родена през 1967 г. в Барселона. През 1979 г. започва да тренира синхронно плуване в CN Kallipolis и скоро става най-добрата испанска синхронистка за своето време. Участва на олимпиадата в Лос Анджелис 1984 г. (само 16 годишна) и на световното първенство в Мадрид 1986 г., след което през 1988 г. се отказва от активна състезателна дейност.

 

През 1994 г. започва нейното сътрудничество с Испанската кралска федерация по плуване (RFEN), а през 1997 г. поема женския национален отбор. 

 

 

Останалата част от материала можете да прочетете в специализирания сайт за плуване bgswim.com 

 

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Анна Тарес, синхронно плуване
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини