Чудото Сърбия


Чудото Сърбия
29-05-2017 14:00

Колективните действия, волята и усещането за национално единство са печелившата формула за триумф в отборните спортове 

 

При тях медалите блестят най-ярко. Печелят се най-трудно. Но са най-сладки. Колективните спортове са каймакът на спорта. Славно минало, велико настояще и ведро бъдеще.

Тук няма рекорди, но има уникална емоция. И неповторими битки. Затова игрите палят палят най-много феновете.

 

Няма как да направиш силен отбор ако имаш само 20-тина състезатели. Историята помни и изключения, които само потвърждават правилото. Като отборите по хокей на лед и водна топка на ГДР през 70-те години на миналия век и волейболните тимове на САЩ за олимпийските игри в Лос Анджелис през 1984 г. 

Тогава този спорт на практика бе непознат за янките.

 

На последните игри в Рио де Жанейро седемте колективни спорта в мъжкия и дамския вариант раздадоха общо 14 комплекта медали.

 

За да стигне отбор поне до  олимпийски полуфинал най-често трябва да е селекциониран от клубове, които играят в силен национален шампионат (професионален или студентски, най-често в САЩ). Това пък изисква сравнително силна национална икономика, която да поддържа жизнени клубове и детски школи. И е много по-лесно, ако съответната държава има и повечко население, където шансът да се родят таланти е по-голям. Въпросът за тяхното откриване и развитие вече е следствие на съответната стратегия.

 

Доминацията на американците е резонна – олимпийски титли в баскетбола (мъже и жени) и водната топка (жени), спечелени възможно най-убедително. И в добавка – бронз при двата пола във волейбола.

 

При 7 от челните осем в класирането на таблица 2 повечето от логичните предпоставки за успех в спортните игри са налице. Следват Аржентина, където игрите с топка са издигнати в култ. Дания, където всяко второ момиче играе хандбал. И Фиджи – там целият остров е превзет буквално на абордаж от ръгби 7. Малката държавица до момента няма нито един загубен мач откакто бе създаден умаленият формат на „хулиганската игра за джентълмени” със 7 състезатели. Идва и Китай, където има повече волейболистки отколкото е цялото население на Сърбия, чийто отбор загуби олимпийския финал при дамите край мрежата в Рио.

 

 

Сърбия няма почти нищо от „задължителните изисквания”, но направи чудо на игрите в колективните спортове. Титла във водната топка при мъжете, сребро в мъжкия баскетбол и бронз в женския.

 

Със сребърните медали на дамите във волейбола отличията на съседите в колективните спортове стават 4. А сърбите имат и чудесни традиции в мъжкия волейбол, в хандбала, във футбола.

 

Няма ги никакви само в ръгбито и в хокея на трева...

 

Обяснението за сръбското чудо най-вероятно може да се търси във важни черти от народопсихологията. В която взаимопомощта и колективните действия, заедно с усещането за национално единство и воля, се превръщат в решителни за триумф в отборните спортове.

 


Целият материал - прочетете в bgswim.com 

 

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Сърбия, колективни спортове
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини