На стадиона има място за всяко дете


На стадиона има място за всяко дете
17-06-2017 12:37

Все по-малко деца влизат в залите или отиват на стадиона, за да тренират, населението расте без мисъл за двигателна активност  

 

От години у нас се говори колко сериозен проблем е затлъстяването сред подрастващите, как децата нямат навика да спортуват, а родителите не са заинтересовани от техните физически активности.

 

И как тогава спортът в България ще върви нагоре, като все по-малко деца влизат в залите или отиват на стадиона, за да тренират, как ще даваме по-малко пари за здраве, като населението расте без мисъл за двигателна активност?!

 

Изразът: „Спортът е здраве” не е случаен, защото той допринася за изграждането на различни качества от физическо, емоционално, психологическо, социално и морално естество у подрастващите. Децата подобряват цялостното си функционално състояние, укрепва се опорно-двигателният им апарат, подобрява се гъвкавостта, силата и бързината, координацията и пространствената им ориентация. Малчуганите, които са физически активни по-рядко имат проблеми с теглото.

 

Две от най-добрите лекоатлетки в България - олимпийската шампионка в тройния скок Тереза Маринова и участничката на 3 олимпиади и бивша спринтьорка Моника Гачевска, вече треньорки, са категорични, че на стадиона има място за всяко дете.


За активното, за срамежливото, за това с наднормено тегло или с някакво заболяване. Тереза споделя, че е работила с около 10 такива „проблемни” деца (особено със сериозно затлъстяване) и не е имала трудности, а Гачевска допълва, че е водила занимания и на деца с аутизъм.

 

Единственото, което и двете обясниха като минус, е отричането от страна на родителите на проблемите при наследниците им. Треньорките призоваха майките и бащите да споделят честно и откровено диагнозата на малчугана си, за да се направи правилна спортна програма за него и да се движи с радост. Повече - на viasport.bg 

 

 

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: деца, спорт
Коментари
palms bet 7sport.net
Други новини