За добрата кондиция и доброто настроение


За добрата кондиция и доброто настроение
26-06-2017 21:00 | Ивайло Пампулов

И защо волейболистките на Казанлък разтоварват и с бокс след тежки мачове или тренировки

 

Кондиционната подготовка е много важен аспект от съвременния спорт. И волейболът не прави изключение. Във всеки нормален треньорски щаб си има специално подготвен човек, който отговаря за физическата подготовката на състезателите. А в някои от най-големите тимове разполагат с цели отбори от кондиционни треньори. Но у нас е положително, ако клубовете разполагат и с един треньор по кондиционната подготовка. Един такъв пример е Казанлък Волей, където за физическата форма на състезателките се грижи Владислав Ганчев


Защо всъщност кондиционната подготовка е толкова важна, обяснява специалистът в специално интервю за BGvolleyball.com


"Физиката е един от най-важните фактори в спорта, особено в женския волейбол. Една жена колкото по-добре е развита физически, толкова по-добра ще бъде на игрището. Специално за женския волейбол е необходимо да имаш добра мускулатура, за да скачаш високо и за да удряш силно", разяснява той и допълва шеговито: "Във всеки един спорт се използва физика и мускули,  дори и в шаха трябват мускули. Благодарение на 44 мускулни групи човешкото лице реагира след разочарование от даден ход..".


В какво точно се изразява кондиционната подготовка на един отбор преди и по време на сезона?

 

Владо Ганчев разказва каква е практиката в неговия клуб: "Благодарение на президента Васил Аргиров и на спортния ни директор Деко Григоров имаме три подготвителни лагера преди сезона. Наблягам повече на силовите  упражнения и издръжливостта, като имаме на предвид, че всеки един пост се натоварва по различен начин от чисто физическа гледна точка. А по време на сезона поддържаме физиката, която сме постигнали". 

 

Владислав заедно с Деко Григоров, изпълнителния директор на Казанлък Волей


В тима на Казанлък Владислав Ганчев работи с волейболистките, както от представителния тим при жените, така и с по-малките, които идват от школата. Лесно ли се работи по цял ден с жени? "О, да, лесно се работи, стига да знаеш правилният подход", отбелязва той. 

 

С Владислав Ганчев настроението в отбора на Казанлък винаги е на 6...


Ролята на кондиционния треньор е отговорна, като той трябва да дава пример, най-вече от първо лице. И съдейки по мускулите на Владислав Ганчев примерът определено е налице. Как обаче роденият в Добрич специалист се захваща с този занаят? "Занимавам се с фитнес от много години. Работил съм като личен треньор, бях фитнес инструктор в София, Варна, Добрич, доста години също и кондиционен треньор по бокс, баскетбол, хандбал, но винаги съм искал да се занимавам с най-популярния спорт в България. Това е волейболът, който официално е  №1 и е любим спорт в България. Получих оферта от Деко Григоров и реших да се преместя от Добрич в Казанлък. Професионализмът и условията тук са на  много високо ниво, а опитът от  националния отбор ми повиши квалификацията", разказва той. 

 

Владислав Ганчев е част и от щаба на националния отбор за девойки младша възраст, където работи заедно със селекционера Страхил Балов. Именно с него постига страхотен тандем и през последния сезон в Казанлък. 

 

С централната нападателка от ЦСКА Борислава Съйкова показват мускули по време на Европейското първенство в Холандия

 

"Със Страхил Балов се работи много лесно, с поглед  се разбираме и винаги намираме точните думи за мотивация и поведение спрямо всяка една състезателка. С него ги караме всяка да се чувства специална и думите "уважение", "мотивация" и "стимул" са основата на нашата работа. Всеки ден се стремим да има различни интересни разнообразни упражнения. Често ги изненадваме и стимулираме с позитивни емоции и шоколадови лакомства. Стилът ни с него е напълно в полза за сплотяване на отбора. Извън залата с него сме им приятели - имаме взаимно доверие с момичета за споделяне на всичко. Както обичам аз да казвам: "Един за всички, всички за един!". За мен е удоволствие да съм в един екип и да работя с такъв опитен треньор и приятел. Той човек, който е оценен и обичан от момичетата", казва още Владо Ганчев. 

 

Заедно със селекционера Страхил Балов, с когото направиха успешен тандем, както в националния, така и в Града на розите


И ако мечтата му е била да се докосне до най-обичания спорт у нас, то като състезател Владислав Ганчев е бил боксьор. И въпреки че вече не практикува тази игра, то си е намерил своя спаринг треньор в Казанлък - либерото на тима Златена Салабашева, като двамата често си разменят по някое и друго приятелско кроше по време на тренировка. Може ли да помогне обаче бокса на волейбола? "Да, помага... хаха, научих някой съзстезателки да си изливат негативната енергия в залата върху мен", припомня си с усмивка как Златена го налагаше по време на едно гостуване на Марица в Пловдив през последния сезон. Спаринги по бокс Владислав Ганчев прави и с други състезателки между волейболните тренировки, като Мария Кривошийска, Пламена Кораменова, Йоана Николова или Виктория Ветчакова.

 

Владислав "Кличко" Ганчев vs Златена "Джошуа" Салабашева 


Освен че си върши съвестно и професионално работата, Владислав Ганчев се превръща и в душата на отбора. Така е в Казанлък Волей, но така бе и в националния отбор за девойки, който се класира за Европейското първенство в Холандия през април. Просто защото с него и най-досадната тренировка се превръща в удоволствие. 

 

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Владислав Ганчев, Казанлък Волей, Деко Григоров, Васил Аргиров, Страхил Балов, Златена Салабашева, кондиционна подготовка
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини