Новото лице на спорта


Новото лице на спорта
18-07-2017 17:00

Или как търсенето и предлагането определят развитието на спортната дейност  

 

Спортът търси начини да се адаптира към променящите се социални изисквания. Феновете имат все по-малко време, което да отделят пред телевизора. Дисплеят на телефона все по-често показва бързите спортни отигравания на съвременния спорт. Каквото търсенето, такова и предлагането – икономиката отдавна следва този принцип, а спортът също от десетилетия е основан на бизнес-модела. А и спортът вече със зъби и нокти се бори за интереса на младото поколение.

 

И когато зрителите искат екшън, трябва да се сменят оборотите. Промените идват дори в консервативните игри.

„Не сме вече в 1940 г. Всеки един спорт трябва да се променя, за да се адаптира към социалните изисквания. Ако не, то изоставаш назад”, коментира изпълнителният директор на новата европейска верига от голф турнири „GolfSixes” Кейт Пели. За да привлече повече зрители и играчи, веригата включва състезания на игрище с 6 дупки и тотално излиза от класиката на 18-те дупки. И играта вече има ефект, защото привлича младото поколение. Дори специалистите в голфа признават, че голфър трудно би взел детето си на изморителното дългата разходка при пълния тур на играта.

 

Друг спорт – леката атлетика, който има сериозни традиции с класически дисциплини и правила, започна да променя своя облик. През 2015 г. - още със стъпването си в длъжност като президент на Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) Сър Себастиан Коу обяви, че ще работи основно по пътя към привличане на младото поколение към Царицата. Малък процент от младежта има интерес към състезанията по лека атлетика. В ентусиазма на Коу за възраждане на този спорт се включи и Европейската организация. Периодично регламентът за провеждане на различни атлетически стартове се променят в търсене на зрителския интерес. Така в и най-комерсиалните състезания, като веригата от турнири Диамантена лига, се търси динамиката на надпреварата с намаляване опитите в скоковете и хвърлянията, оптимизира се броя на участниците, включват се и смесени стартове.

 

Един от новите успешни формати е отборната надпревара, в която участват и мъже, и жени, и хора с увреждания, Nitro Athletics. Домакин на проявата са големите градове в Австралия, а лице и редовен участник е не кого да е, а най-бързият човек на планетата Юсейн Болт. И той прави свой отбор, с който се включва в няколкодневната проява с дисциплини от класическата олимпийска програма, но и такива като 150 м, 3-минутна щафета, бягане на 1 миля с елиминации и още няколко състезания със съчетание между класика и забавление. Резултатът – огромен интерес от страна на участници и рекламодатели.

 

Атлетическите състезания все по-често излизат от стадиона, за да са сред хората. Така на европейски гари се провеждат и състезания по тласкане на гюле, професионалисти в скока на височина и овчарския скок се надскачат в големи търговски центрове.

 

„Няма да лъжа, спортът не е в добра позиция. Но промоцията му като на CityGames е правилен път”, коментира олимпийският и световен шампион в скока на дължина Грег Ръдърфорд, който редовно се включва в състезанията из улиците на Манчестър. Great CityGames ежегодно е домакин на световноизвестни атлети, които обуват шпайкове за нетрадиционни стартове на 150 м, 200 м препятствено бягане и други из улиците на града.

 

Градските и дейни млади хора карат колело в пресечена местност, играят стрийтбаскет. Ърбън-културата доведе и в промени в програмата на Олимпийските игри. Така от Олимпийските игри в Токио през 2020 колоезденето включва нова дисциплина - състезания по колоездене BMX в парка, а баскетболът младежкото си направление „3 на 3”. Наред с още пет напълно нови спорта, всеки един от тях носещ със себе си цели индустрии за екипировка, дрехи и дори музика - бейзбол и софтбол, карате, спортно катерене, скейтборд и сърфинг, олимпизмът отговаря на модерните потребности на по-младото поколение. Други от предпочитаните спортове на младите обаче не бяха допуснати до олимпийското семейство. Скоковете от големи височини, таекуондото, както и паркура, който търси пробив през гимнастиката, ще трябва да чакат поне още един 4-годишен цикъл.

 

 

Целият материал прочетете на iconomist.bg 

 

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: спорт, промени
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини