Олимпийско бягство


Олимпийско бягство
05-08-2017 11:00

МОК премахва състезателния елемент при избора на домакини за Олимпийски игри заради масовия отлив на градове да ги приемат

 

Да си домакин на Олимпийски игри, е престиж. Не бяха далеч годините, в които конкуренцията при избора на град бе толкова голяма, че раждаше скандали за лобизъм и корупция. Но в днешно време все по-малко държави се осмеляват да вдигнат ръка за тази чест. От Международния олимпийски комитет (МОК) предчувстват, че в най-скоро време ще им се наложи да правят компромиси с качеството за сметка на намаляващия интерес към приемането на игрите. След последната финансова криза все повече развити държави отхвърлят идеята да домакинстват на Олимпиада. A за да се спаси най-голямото спортно събитие в света, от МОК трябва да действат светкавично с радикални промени.

 

Политическите партии и местното население все по-успешно успяват да се противопоставят на правителствените мечти за домакинство на най-големия спортен форум. Притесненията са предимно около бюджета, явяващ се основна причина за серията откази през последните години. Дори подкрепата от $1.7 млрд. от страна на МОК за града организатор през 2024 г. не са достатъчен стимул. Но тази сума не може да покрие всички разходи за изграждане на спортни съоръжения и инфраструктурни проекти, осигуряването на настаняване на атлети, гости и туристи. Данъкоплатците все по-рядко се доверяват на политиците и аргументите им, че създадените работни места, продажбата на билети и туристическите потоци ще възвърнат разходите. А примерите за следолимпийска криза не са малко, като най-пресният е от последните игри в Рио де Жанейро.


Да заповядат Париж
и Лос Анджелис

 

За да са сигурни в поне два олимпийски цикъла, от МОК решиха да прекратят традиционната състезателна процедура за игрите, които ще се проведат след седем години. Останалите в надпреварата два града – Париж и Лос Анджелис, ще получат директно домакинствата за 2024 г. и 2028 г. С този ход МОК иска да се презастрахова, защото хипотетично някой от двата града може да се откаже в следващите години, въпреки че местните власти засега са убедени в кандидатурите.

 

До историческия момент да бъдат връчени две домакинства едновременно се стигна, след като членовете на МОК приеха решението на среща в Лозана по-рано този месец, и то след сериозно лобиране от страна на президент на организацията Томас Бах. Все пак интригата кой град кои Игри ще приеме остава до предстоящата сесия на 13 септември в Лима (Перу).

 

„Осигуряването на стабилността на Олимпийските игри в продължение на 11 години е нещо необикновено. Ето защо казваме, че това е страхотен ден за олимпийското движение и това е страхотен ден и за тези два прекрасни града“, обяви Бах.

 

Френската столица се очертава като фаворит за по-близката Олимпиада, след като получи подкрепа и от медийния гигант „Дискавъри“, който държи правата за излъчване на Олимпийските игри. Президентът на Франция Еманюел Макрон изтъкна увереността си, че Париж ще получи домакинството през 2024 г., заявявайки, че френският народ е готов да приеме Олимпиадата. „След три неуспешни кандидатури не искаме да губим четвърта“, каза Макрон, като обеща, че няма да остави зад себе си „бели слонове“ – френска метафора за неразумни харчове. Париж е домакин на Олимпиадата през 1924 г., но след това неуспешно кандидатства за домакинство през 1992, 2008 и 2012.  

 

През 2024 г. освен че Париж ще чества и 100 г. от първото си домакинство, френската столица има предимството с вече готовите съоръжения. Липсва й единствено проект за олимпийското село за спортистите.

 

Лос Анджелис, домакинствал Игрите през 1932 г. и 1984 г., пък се хвали с „евтина” Олимпиада, след като местният организационен комитет е предвидил бюджет от около $5,3 млрд. Сумата ще бъде достатъчна както за оперативна дейност, така и за разходите около подобряването на инфраструктурата в един от най-големите градове в САЩ. Ако разходите останат в тези рамки, излиза, че американците биха изхарчили двойно по-малко от Бразилия за Рио 2016 и около четвърт от това, което са заделили японците за Токио 2020. Причината за ниския разход е наличието на спортните съоръжения. Пригодяването им до олимпийски стандарт ще погълне не повече от $1,2 млрд.

 

„МОК няма да има нужда да се притеснява за излишни харчове, ако даде Олимпиадата на Лос Анджелис“, категоричен е председателят на комисията Кейси Васерман. Французите са предвидили бюджет от $4,8 млрд. за инфраструктура и $4,5 млрд. за оперативни разходи, като 95% от спортните арени вече съществуват.Целият материал можете да прочетете на bgathletic.com 

 

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: ОИ 2024, ОИ 2028, МОК
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини