Да си помогнем сами при разтежение


Да си помогнем сами при разтежение
26-11-2017 10:00

 

Само по себе си всяко едно разтежение на мускул, сухожилие или ставна връзка представлява някаква степен на разкъсване на мускулни или сухожилни влакна. Може да си представите мускулите, сухожилията и връзките като въжета от множество нишки.
 
Когато преминете предела на еластичност, някои от тези нишки могат да се скъсат, макар "въжето" да е още цяло. Нещо подобно се случва и когато получим травма като разтежение или навяхване.
 
Обикновено, когато говорим за мускули и техните сухожилия използваме разговорно термина - разтежение, а когато е свързано със ставите и техните връзки - навяхване.
Така разтежението на мускул или сухожилие и скъсването на мускулни или сухожилни влакна са едно и също нещо, като всичко опира до степента на увредата.
 
При първа степен на увреда се усеща силна болка, но човек все още може да се движи нормално. Обикновено такава травма се възстановява до седмица, без усложнения.
 
При втора степен на увреда, освен силната болка може да има и кръвоизлив, а движенията да са ограничени и много болезнени. Може да се наложи по-продължително лечение от порядъка на месец и обездвижване на крайника.
 
При трета степен имаме пълно или почти пълно разкъсване скъсване на мускул, сухожилие или връзка и в по-голямата част от случаите се налага хирургична намеса.
 
Много хора смятат, че за да получат разтежение или навяхване трябва да претърпят сериозна травма. Всъщност докато тренираме, ние всеки път правим микроскопични увреждания и разкъсвания на нашите мускули и връзки. След това обаче тялото ги възстановява тъканите и ги прави още по-здрави, силни и издръжливи. Именно на този принцип при редовни тренировки мускулите стават по-големи, а сухожилията се заздравяват. Когато обаче получим травма, прекалим с тренировките или не дадем време на тялото да регенерира увредените тъканите, това може да доведе до състояние, изискващо медицинска помощ и рехабилитация.
 
Предлагаме ви няколко важни стъпки, с който да си помогнете сами при разтежение или навяхване:

Стъпка 1 - Повдигнете крайника, притиснете място и сложете лед.
Тази първа стъпка е изключително важна, за да можете да намалите болката и отока след травмата. По възможност поставете пакет с лед веднага и го задръжте за 10-15 минути. Тази процедура може да повтаряте на всеки час през първите 24-48 часа след навяхването или разтежението. Травмирания крайник поставете нависоко, като за целта може да използвате няколко възглавници. За ограничите отока и ограничите движението може да направите еластична бинтова превръзка, да поставите тейпинг или да използвате неопренова ортеза или еластична лента.
 
Стъпка 2 - По възможност не взимайте нестероидни противовъзпалителни обезболяващи средства.
Въпреки, че звучи логично да вземете противовъзпалителни медикаменти, те не са най-добрия избор при остра травма. Причината за това е, че начинът им на действие нарушава естествения механизъм, по който тялото лекува увредените тъкани. Така може да се забави процесът на възстановяване, затова взимайте такива медикаменти само, ако болката е много силна или са ви предписани от лекар.
 
Стъпка 3 - Наблюдавайте за поява на кръвонасядане и оток.
Ако на мястото, където усещате болка се появи силен оток или кръвонасядане, това е признак, че травмата сериозна. Ако отокът се развие бързо и е значителен, болката е силна, а движеният са невъзможни, най-добре веднага посетете лекар. Често травмите са комбинирани и освен навяхването може да има и фрактура на кост.
 
Стъпка 4 - Не правете разтягане или дълбок масаж
В острия период, когато възпалението и болката са най-силни избягвайте стречинг упражнения или дълбок масаж. Стречингът и масажът може да допълнително да раздалечат скъсаните влакна и да разкъса новообразуваната ръбцова тъкан, което да попречи на възстановяването. Тези похвати са незаменими във фазата на активното възстановяване и рехабилитацията. Ако разтежението е леко може да започнете с лек масаж и стречинг няколко дни след това, но ако е по-сериозно, изчакайте докато болката и острите симптоми отшумят.
 
Стъпка 5 - Посетете лекар, ако симптомите не отшумяват до няколко дни.
Обикновено при леко навяхване или разтежение болката постепенно намалява с течение на времето - в дните след травмата. В някои случаи обаче, симптомите могат да се задържат по-продължително време, особено отокът. Една от най-големите грешки на повечето хора е, че не правят консултация с лекар, дори при по-сериозните случаи. Така могат да се получат различни усложнения, които е можело да бъдат предотвратени, ако човек е бил насочен към физиотерапевт или ортопед. В повечето случаи тези усложнения са свързани с ограничен обем на движение, образуване на съединителнотъканни сраствания и др.
 
Стъпка 6 - Направете постепенна рехабилитация
В зависимост от тежестта на травмата може да имате нужда от дни, седмици или месеци, за да се възстановите напълно. Този процес трябва да бъде постепенен и да не се избързва. Много често хората прибързват с връщането към тренировките, което води до повторна поява на травмата и често така се удължава двойно възстановителния период. Затова натоварването трябва да стане максимално постепенно и най-добре под контрола на специалист в областта на рехабилитацията.
 
Стъпка 7 - Намерете причината за травмата.
Ако травмата се получила по време на спорт е изключено важно да разберете каква е причината за нея. В много от случаите разтежение или навяхване се получава не само от падане или вдигане на прекомерна тежест, а и от мускулен дисбаланс или недобро загряване. Така ако не се вземат мерки разтежението или навяхването може да се повторят след време, а проблемът да хронифицира.
 
Източник: Framar.bg

 

 

 

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: тренировки, възстановяване
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини