Как да постигнете тренировъчните си цели през новата година


Как да постигнете тренировъчните си цели през новата година
29-01-2018 09:30

 

Според проучванията над 50% от хората си поставят новогодишни резолюции, повечето от които са свързани с личното развитие. Целите в челото на списъка най-често се въртят около отслабване, влизане във форма, по-здравословно хранене и т.н. Макар всички те да допринасят за здравето, все пак е наистина трудно да се придържате към тях, когато първоначалния Ви ентусиазъм отмине.

 

Всъщност новогодишните обещания се превръщат в навик най-често след шест месеца. Накрая на годината под 10% от хората успяват да изпълнят начертаните цели. Означава ли това, че няма никакъв смисъл да си правите план за годината? Със сигурност не! Ключът към успеха е в подхода и разбира се в решителността да следвате целите си.

 

Най-добрият начин да го постигнете е като си начертаете детайлен план. Чудесно е, че искате да свалите няколко килограма, но какво ще направите по въпроса? Без план, по който да се водите, едва ли ще се получи. А добрият план има пет аспекта:

 

 

1. Конкретен е

 

Какво искате да постигнете и какво точно ще направите, за да достигнете крайната си цел? Ако трябва да отслабнете, колко точно килограма искате да свалите? Как ще ги свалите? Това може да включва следене на калориите, яденето на по-малки порции, изкачване на стълбите в блока и офиса, редовно тичане сутрин, започване на тренировки с тежести и т.н.

 

 

2. Измерим е

 

Как ще измервате прогреса си по пътя към крайната цел? Ако искате да отслабнете, може да следите теглото си или други показатели, като процента телесни мазнини. Може да следите и някои специфични „мини цели“. Колко калории ще консумирате на ден? Колко пъти на ден ще изкачвате стълбите? Колко километра седмично ще тичате? Измерването на прогреса ще Ви държи в правия път и ще Ви позволи да се радвате на малките успехи по пътя към голямата цел.

 

 

3. Постижим е

 

Целите Ви трябва да са реалистични и постижими. Може и да искате да свалите 40 килограма за 10 седмици, но като вземете предвид ресурсите, с които разполагате, може би е по-добре да си поставите за цел 10 килограма. Разумно и безопасно е да отслабвате с между 500 грама и 1 килограм седмично. Да си поставите цел, която е предизвикателство, но е постижима, значително увеличава шанса да я постигнете.

 

 

4. Смислен е

 

Защо тази цел е важна за Вас? Какво ще означава постигането й? И най-важното – можете ли да си представите целия път към постигането й?

 

 

5. Има краен срок

 

В какви времеви граници ще постигнете целта си? Без краен срок как ще знаете дали сте успели или не? Разбира се ще трябва да си дадете определено време, за да постигнете целите си, така че не очаквайте успехът да дойде за една седмица. Ако в началото не видите резултат, това не бива да Ви обезкуражава. Лесно е да се върнете към старите си навици, така че не се предавайте. Дайте си време, за да успеете.

 

 

Изводите

 

Уверете се, че имате план. Вероятно и преди сте опитвали да изпълните сходни или други цели. Помислете какво е работило и какво не, защо сте спрели или какво Ви е помогнало да успеете.  

 

Има и други важни въпроси. Колко промени можете да постигнете едновременно? Понякога е по-добре да въвеждате полезните навици в живота си един по един - да оправите храненето си, да спите повече и по-пълноценно, да тренирате повече и т.н. Независимо дали промяната ще дойде внезапно или постепенно, имате нужда от солиден план, който включва и краткосрочни цели. Не само какво искате да постигнете през следващата година, но и след един, два или три месеца.  

 

 

Източник: 2bfit.bg 

 

 

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: тренировки, ефективност
Коментари
palms bet 7sport.net
няма мачове
Други новини