Черен шоколад - върховната добавка за високи спортни постижения


Черен шоколад - върховната добавка за високи спортни постижения
31-03-2018 15:30

 

Черният шоколад бързо си спечели репутацията на супер храна, благодарение на невероятната плътност на хранителните вещества в какаовите зърна, особено на флавоноиди, антиоксиданти, желязо, магнезий, манган и фосфор.

 

Специалистите по хранене свързват този шоколад с намаляване риска от развитие на няколко вида рак, понижено кръвно налягане, здравето на сърцето и превенция на отрицателните ефекти от хроничния стрес. Що се отнася до спорта, мнозина от вас със сигурност знаят, че черния шоколад е чудесно средство за борба с временната умора и ниските енергийни нива. Но какво можем да кажем върху ефекта му върху представянето на атлетите, след консумацията му.

 

Университетът Кингстън в Лондон наскоро направи проучване, в което се установи, че ежедневната консумация на черен шоколад може да бъде много полезно за спортната издръжливост и възстановяването на мускулите. Ефективността на шоколада била почти същата като тази на сока от цвекло, който е популярен диетичен продукт, повишаващ производителността на професионалните спортистите. Всичко това се дължи на веществото епикатехин, което е флаванол. Това съединение води до увеличено производство на азотен оксид в организма, дилатация на кръвоносните съдове и намалена консумация на кислород, като по този начин се увеличава атлетичната издръжливост.

 

Две тестови групи включват по 40 грама висококачествен шоколад в едно от храненията си за деня, като едната е на черен, а другата на бял. През това време се правят измервания на сърдечната им честота и консумацията на кислород при умерено натоварващи тренировки. След две седмици, двете групи разменят вида на шоколада, след което измерванията се повтарят.

 

Резултатите показват, че хората могат да тренират много по-дълго и ефективно, когато са яли от черния шоколад, а това се дължи на факта, че се повишават нивата на азотен оксид. Тези открития са база за последващи изследвания, които ще могат да докажат, че черният шоколад е сред храните, които трябва да залегнат основно в менюто на спортистите.

 

Все още има какво да се обсъжда, като например количеството на шоколада, с което ще се постигнат тези подобрения, но все пак това е чудесно начало.

 

Това означава, че консумирането на оптималното количество черен шоколад всеки ден, може значително да подобри качеството на тренировката ви, и да намали времето за възстановяване на мускулите, което прави това изкушение най-вкусния начин за подобряване на вашите сесии в залата.

 

Спортният анализатор Джеймс Броунър пък заявява, че много от спортистите, които пият големи количества сок от цвекло заради огромните му ползи се оплакват страшно много от вкуса му. Ето, че вече те имат равностойна алтернатива със значително по-добри вкусови качества.

 

 

Източник: Framar.bg

 

 

 

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: шоколад, хранене
Коментари
palms bet 7sport.net
Други новини