С име на победител и сърце за милиони


С име на победител и сърце за милиони
03-09-2018 18:20 | Малинка Димитрова

 

Когато носиш име на победител, това няма как да не окаже влияние върху живота ти. Върху кариерата ти също. И да ти носят късмет неща, които другите отбягват.

 

Днес ще ви разкажа за един млад перспективен състезател, който от новия сезон ще се изявява в немското първенство. Но мечтите му се простират много отвъд тези граници.

 

Неговото име е Георги Стоянов. Балкански шампион и вицешампион по плажен волейбол под 22 години, поел пътя си във волейбола след срещи с различни спортове - футбол, баскетбол, плуване. Един разговор го насочва към залата и оттогава синьо-жълтата топка е неизменна част от живота му. Волейболът става негова страст и така вече 6 години…

 

”Учих във 166 СУ "Васил Левски" и бях решил да стана плувец, но директорът на училището ми препоръча волейбол и го послушах. Не съжалявам за това. Първите ми стъпки бяха в Левски, след което продължих в Славия”, започва разказа си асът.

 

 

Срещата с големия Брунко Илиев се оказва съдбовна. Специалистът, изградил много успешни състезатели, забелязва таланта на Жоро и му помага да се утвърди в отбора. „Не мога да се похваля с успешни спортисти в моето семейство. Родителите ми не са се занимавали никога със спорт. Желанието ми да се занимавам с волейбол и то сериозно, дойде от първата ми тренировка с Брунко Илиев. Той е един от хората, които идеализирам и които ще запомня с добро - Завинаги!!!!! Той избра номера, с който да се състезавам - 13, и на който държа точно заради него. Винаги ще помня и чувството му за хумор!”.

 

Новината за кончината на любимия треньор преди почти две години стига до отбора преди важен мач. „Болна тема ми е. Помня, че плаках много тогава.”

 

Важна роля в професионалния път на посрещача изиграва още едно голямо име в българския волейбол – бившият треньор на „белите” и на женския национален отбор Иван Сеферинов. Именно от Славия тръгват имена като Пламен Константинов и Ивайло Гаврилов, Матей Казийски. „Винаги ще говоря с добро за Джиго, много съм му признателен. Винаги се е отнасял с уважение към мен и от малък ме буташе да тренирам с мъжете.”

 

След такова начало равносметката е подобаваща: „Волейболът ме промени много. Станах много по-отговорен. Изгради много навици в мен. Но все пак ми остава време да изляза с приятели и да се разсея малко.” 

 

 

Както всички знаем, спортът помага при изграждането на характери, подобрява дисциплината, даже е в състояние да промени коренно човек. Нашият герой е на мнение, че всичко е постижимо, стига да имаш нужната подкрепа. „Бъдеще в спорта има. Според мен имаме много добри кадри и то не само във волейбола. Пример за младите подрастващи спортисти може да бъде Александра Начева, защото тя е олицетворение на много труд и силен характер. Вярно е, че когато има и федерация зад гърба, която отпуска средства за лагери, ще си много по-добре подготвен, ще натрупаш самочувствие, с което да излезеш да защитаваш България, както и да градиш свое собствено име. Надявам се нещата в нашата държава, и в частност българския спорт, да се стабилизират от финансова гледна точка, защото наистина имаме много добри и мотивирани кадри във всеки един отрасъл.”

 

През лятото Георги, в тандем с Кристиян Петров спечелиха сребърните медали на Балканиадата по плажен волейбол в Македония. Като ключ към успехите асът посочва добрият колектив. Играем заедно от доста време. Съжаляваме, че не взехме златото, но напрежението си каза думата. Все пак всеки иска златото. Миналата година Димитър Калчев (б.р. Мистър BGvolleyball.com 2017) вдъхваше по-голямо спокойствие на игрището заради опита му в такива формати, но смятам, че с Кристиян има какво да покажем в бъдеще.”

 

 

Стоянов и Калчев са много добри приятели, и извън терена определено също знаят как да се забавляват. Двамата имат доста интересни истории, една от които Жоро сподели с нас. „Имам много щури истории, но може би една от най-запомнящите се е от 2017 г. Когато бяхме на европейско първенство с Димитър Калчев всяка вечер след вечерята обикаляхме града и се прибирахме с навигация. Една вечер обаче решихме да не се прибираме с навигация, а да си правим лайф във фейсбук. Първо започнахме в моя фейсбук и Ася Динова ни упътваше как да се приберем. След като се прибрахме продължихме с лайфа от неговия профил. (смее се) Който го е гледал, може да каже колко забавно беше.”

 

Въпреки постигнатите успехи до момента, плажният „лъв” стои здраво стъпил на земята и гледа трезво на нещата. Без излишна скромност заявява: „Не мога да кажа, че знам пътя към върха, защото съм много далеч от него. Предполагам, че основните стъпки са здрави тренировки, добър режим, силна воля, и не без значение - да си заобиколен от хора с положителни емоции. Не на последно място - да имаш някой, в чийто очи ти винаги ще си победител..... било то родител, брат, приятел или жена.”

 

 

Семейството е на първо място за младия волейболист. Близките му подкрепят всяко негово начинание. Направил е изборът за себе си – а именно спортът. „Човек има два пътя в живота - учене и спорт. Ако не беше спортът, щях да следвам най-вероятно право, защото майка ми е с две висши образования - едното от тях е именно право, и щеше да ми бъде по-лесно с нейната подкрепа. Но не съжалявам, че избрах спорта.”

 

Когато имаш сърце за всичко в живота си и даваш нужното от себе си, за да се усъвършенстваш, това не остава незабелязано. Талантът – също. Така наскоро мечтата на Жоро да опита късмета си извън границите на родината и да играе волейбол на по-високо ниво, се сбъдва. Подписва с тима от Втора Бундеслига-Юг Елтман за една година, като нещата около трансфера се развиват доста бързо. „Трансферът ми в Елтман промени доста неща в положителна насока като личност и като състезател, и продължавам да се уча. Харесва ми тук! Целта ни е да се качим в елита. Надявам се, че ще успеем. Залагат много на нас.”

 

В немския тим волейболистът отново ще носи фланелката с номер 13. Сам го е избрал, защото смята, че му носи късмет, но най-вече в чест на любимия си треньор от Славия. На въпроса как гледа на символиката на числото, е откровен: „Фатално е, но го чувствам като мое. В славия първо бях 17, после всички години – 13.”

 

 Жоро спечели първото място в първия етап на конкурса ни Мистър BGvolleyball.com, успявайки да се наложи над конкурентите си със страхотна преднина. Всичко се случва не без подкрепата на приятелите му, с които споделя свободното си време. „Късметлия съм от гледна точка на приятелите ми, които ме подкрепят във всяко едно начинание извън залата и в свободното си време. Обичам да ходя на кино, това е едно от нещата които ме разтоварват.”

 

 

Сини очи, подкупваща усмивка, и винаги готов за разговор. Не ти е нужно много, за да започнеш да симпатизираш на това наглед обикновено (или не толкова) момче. Лесно се сприятелява, но в същото време не отваря сърцето си за всеки. „Гледам в моето обкръжение да има интелигентни, възпитани и положителни хора, а чарът е оръжието, което всеки притежава и трябва да се научи да използва. Понякога е трудна комуникацията с някои хора, защото манталитетът им не е ниво. Не веднъж съм се сбълсквал с подобни типажи. Неизбежно е, но се старая да ограничавам такива контакти до минимум.”

 

Всеки млад човек най-вече спортист има личност, на която се възхищава и се стреми да попива положителното от качествата. При него не е по-различно: „Имам идол във всеки един спорт. Но може би на първо място е Конър Макгрегър. Като изключим арогантното му поведение, той е човекът, започнал от нищото. Именно затова му се възхищавам.”

 

Както идола си, 21-годишният състезател иска да постигне всичко сам. Амбициран е и още от сега действа, за да постига успехи и след волейбола. „Само с волейбол не става. Човек трябва да се развива и в други области. Кариерата ми в спорта ще приключи след няколко години, но не искам да ставам треньор. Имам големи планове за бъдещето и се старая много. И даже от разстояние работя по въпроса.”

 

Извън залата в отношенията си с околните, Жоро има съвсем друго лице – доброто му сърце отстъпва на това, което виждаме на терена. ”Много бързо се привързвам и доверявам на хората. Съжалявам за неща в личния си живот, които съм правил, но и за неща, които не съм успял да направя. Но не желая да ги споделям.”

 

И относно постиженията на пернишкия клуб Георги дава обективна оценка на полусезона. Откровен е и за причините, поради които се е разделил с тима. „За изминалия сезон с Перник, равносметката не е много добра. Моето уважение, но трябва да променят много неща - от тренировъчен процес до финансова гледна точка. Не е редно един спортист да се чуди дали ще си вземе заплатата в края на месеца, или пак ще му бъдат замазани очите, колкото да доиграе сезона.”

 

Старае се да бъде полезен на по-малките, дори със съвет. Водещи за него, както винаги, са постоянството и увереността – при него тази формула е проработила и смята за редно да я сподели. „Съветвам ги да имат уважение към треньорите, да слушат какво им се говори, защото в противен случай си губят времето. Съветвам ги още да проявят силна воля и да не се отказват.”

 

 Една сентенция казва: „Това, което прави живота интересен, е възможността да осъществиш мечтата си.” Е, това означава само едно - нашият герой е повече от щастлив, и тепърва ще прави живота си все по-интересен… Защото има още много мечти, които предстои да сбъдне. 

 

 

 
---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Георги Стоянов, Германия мъже
Коментари
Други новини