Толкова близо и същевременно толкова далече...


Толкова близо и същевременно толкова далече...
Малко не достигна на волейболистите ни да спечелят квота за Игрите в Токио 2020. Снимка: fivb.com
13-08-2019 18:08 | Ани Колева

 

Толкова близо и същевременно толкова далече от класиране на олимпийските игри. Това е равносметката след олимпийската квалификация във Варна. Националите ни водеха с 2:0 на Бразилия, но отстъпиха с 2:3 гейма в решаващия мач за първото място в турнира и не успяха да спечелят квота за Игрите в Токио 2020. България изпусна уникален шанс да затвори мача в три гейма и да постигне класиране за най-престижния форум на планетата.

 

Предпоставките за успех бяха на лице: пълна зала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта, страхотна атмосфера, невероятна подкрепа от страна не феновете. Всеобщ ентусиазъм и надежда, че можем да успеем. Нещо, което отдавна не се беше случвало. Хората бяха зажаднели именно за такива изяви на националите и вярваха в техните сили. Публиката в залата, състезатели, щаб и и цялата българска общественост обединиха усилия, за да преклонят коравия съперник. И това се случваше до сублимния трети гейм...

 

 

 

Толкова близо бяхме, защото след два спечелени гейма и голямо предимство в мача, започнахме с 8:4 в наша полза и продължихме да имаме водеща роля почти до края на третата част. Толкова близо, защото имахме възможност да затворим този трети гейм и да победим категорично олимпийския шампион, но за жалост за малко не успяхме. Недобър избор при дистрибуцията за нагърбване за отиграване във важния момент, неуспешна атака за точка при 23:23, загуба на сервис в решаващ момент при мачбол в наша полза.

 

Малки, но важни детайли, които обаче оказаха своето влияние в злощастния гейм. Също така не на последно място - липса на шанс и късмет, които все пак са нужни на един отбор за успеха в такъв тежък мач. Милиметър вън от наш сервис, милиметър вътре от бразилска атака.. Но най-вече с контузията на Тодор Скримов, с чието излизане тимът ни се лиши от опитен и зрял играч, с изключително силен сервис. Играч, който можеше да помогне в сублимните моменти.

 

 

И същевременно толкова далеч, защото предстои тежка втора континентална квалификация, в която осем от европейските отбори, некласирали се до този момент, ще се борят за една олимпийска квота. Едно мини-европейско първенство, в което няма слаби съперници, а само най-добрият ще успее.Освен Сърбия и Франция на пътя на националите към японската столица ще са още Белгия, Словения, Холандия, Германия и Финландия, като има вариант след европейското първенство следващия месец да има промяна. Предстои една изключително трудна задача през следващия януари, особено и с оглед на периода, в който за кратко време на подготовка между клубните първенства трябва да се изгради боеспособен и мотивиран отбор. 

 

Персонално обаче никой не може да бъде упрекнат, защото момчетата се бориха. Дадоха каквото можаха. Имаше блясък в очите, имаше мотивация и огромно желание за победа. Показаха именно този "лъвски" дух, който всички искаха да видят. Като оставим настрана загубата, имаше доста позитиви от този турнир - видя се, че вече имаме единен отбор и колектив. Постигнахме градация в мачовете, от колебливо на моменти начало срещу Египет, през категоричен успех над Пуерто Рико и буквално раздаване на 100 % в първите две части с Бразилия, имахме по-стабилно посрещане и стояхме по-уверено на игрището.

 

 

Но явно не ни достигна опитът. Тази способност да излизаш от трудни и тежки моменти, какъвто притежава Бразилия. След загубата на третия гейм, в нашия лагер настъпи спад, който не бе преодолян. Именно това демонстрира класният съперник - способността да се вдигнеш, умения за преодоляване на кризисните ситуации, възможности да се наложиш във важния момент. Качества, които нашият отбор тепърва трябва да придобива, за да търсим място сред топ отборите в света.

 

Но в крайна сметка след тези игри цари надежда за бъдещето на този отбор. Да, ще бъде много трудно състезателите да се вдигнат. Горчилката от пропуснатия шанс ще тежи на всички още доста дълго. Но предстои Европейско първенство, където "лъвовете" трябва да надграждат, за да се надяват за шансове за втората олимпийска квалификация. Защото именно Евроволей 2019 ще бъде атестат за нивото на тима ни и дали ще успеем срещу останалите съперници от Европа.

 

Казано е, че надеждата умира последна. Шансове, макар и по-малки за достигане до Токио, има. Продължаваме да вярваме и да подкрепяме волейболистите ни. И се надяваме, че отборът ни ще израства и ще показва все по-добри игри в бъдеще.

 
---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: България национален отбор волейбол мъже, Олимпийска квалификация волейбол 2019 мъже, Силвано Пранди
Коментари
Други новини